Vakság megelőzése őssejtekkel

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók eredményei megerősítik, hogy belátható időn belül az ember esetében is megelőzhetővé válhat a vakság kialakulása, a beteg saját őssejtjeinek segítségével.
Vágólapra másolva!

Martin Friedlander (Scripps Kutatóintézet, Kalifornia) és munkatársai sikeresen előzték meg emberi szembetegség modellezésére használt kísérleti állatok megvakulását őssejt-terápiával. A retinitis pigmentosa nevű szembetegség tanulmányozására használt egerek szemébe csontvelői őssejteket juttattak be. A kezelt állatok ezután képesek voltak a fény érzékelésére, míg kezelésben nem részesülő társaik teljesen megvakultak.

A retinitis pigmentosa egy viszonylag ritka örökletes betegség, amely a retina (látóideghártya) fokozatos romlása miatti gyengülő látással jár, a tünetek a betegség végső stádiumában már nagyon közel járnak a vaksághoz. Európában kb. százezren szenvednek ebben a betegségben, és az Egyesült Államokban is körülbelül ugyanennyi beteg található. Gyógymód erre a betegségre gyakorlatilag nem létezik.

Az őssejteket felnőtt állatokból vonták ki, majd a beteg, de komoly retinakárosodást még nem szenvedett újszülött egerek szemébe injekciózták őket. A kezelés hatására a szemek károsodásának egyes folyamatai leálltak. A kezelés különösen előnyös volt a szemben lévő érzősejtek egyik típusa, a színlátásért felelős csapok szempontjából.

Ugyanez a kutatócsoport már korábban kimutatta, hogy az őssejtek bejuttatása a szembe segíthet megakadályozni, hogy elpusztuljanak a retina erei. Lehetséges, hogy egyes őssejtek magába a retinába fészkelik be magukat, és olyan molekulákat termelnek, amelyek hozzájárulnak a retina szerkezetének megőrzéséhez.

Friedlander és kollégái máris a klinikai próbákat sürgetnék, és véleményük szerint az ember esetében a saját csontvelői őssejtek alkalmazása kívánatos. Ember esetében a betegség általában a kamaszkorban vagy később jelentkezik.

Ezek a kísérletek ismét megerősítik számos kutató véleményét, mely szerint az őssejtek alkalmazása segíthet a vakság kialakulásában szerepet játszó betegségek esetében, beleértve a sokkal gyakoribb betegségeket is. Ilyenek az időskori makuladegeneráció, amely a 70 év felettiek több mint felét érintheti, vagy a hazánkban is egyre gyakoribb cukorbetegség, melynek szövődményeként szintén jelentkezhet a látásromlás, majd vakság.