Öngyilkosságban Kelet-Európa vezet

Vágólapra másolva!
Közel egymillió ember hal meg évente a világon öngyilkosság következtében - közölte Genfben az Egészségügyi Világszervezet(WHO) annak kapcsán, hogy szeptember 10. az öngyilkosságok megakadályozásának világnapja.
Vágólapra másolva!

Napjainkban az egy év alatt történt erőszakos halálesetek több mint fele öngyilkosság. A világszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy mára jelentős és világszerte pusztító problémává vált az öngyilkosság, amely a legtöbb esetben elkerülhető lenne. A WHO internetes tájékoztatója szerint a világon az elmúlt évben több mint 870 ezer ember vetett véget életének. A világszervezet statisztikái arról tanúskodnak, hogy a népességre vetített arányszám alapján Kelet-Európában követik el a legtöbb öngyilkosságot, míg Dél-Amerikában és az iszlám országokban a legalacsonyabb az öngyilkosságok száma.

A nemzetközi összesítés szerint a legtöbb öngyilkossági kísérletet a nők hajtják végre, a végletes tett áldozatai között mégis több a férfi, mint a nő. Az öngyilkossági ráta természetesen növekszik az életkor előrehaladtával, a WHO adatai szerint azonban az utóbbi időben riasztóan megnőtt az öngyilkosok száma a 15. és a 25. életév közöttiek körében.

Okok

A világszervezet szakértői szerint elsősorban a szegénység, a munkanélküliség, közeli hozzátartozó vagy barát elvesztése, munkahelyi, illetve jogi problémák hajszolják az elkeseredetteket az öngyilkosságig. Az alkohol- és kábítószer-függőség, valamint a fiatalabb korban átélt szexuális zaklatás, az elhagyatottság, a depresszió is az öngyilkossághoz vezető tényezőket szaporítja.

A WHO szakemberei úgy látják, hogy a lelki zavarok korai felismerése és megfelelő kezelése jelentheti az alapot a hatékony megelőzési stratégiához. Ehhez az egészségügyben dolgozók szakszerű felkészítése szükséges, és az is enyhítene a helyzeten, ha nem lehetne könnyen hozzáférni azokhoz az eszközökhöz - például a mérgező vegyi anyagok, a gyógyszerek és a lőfegyverek -, amelyekkel az öngyilkosságokat megkísérlik.