Fogynak az osztrák gleccserek

Vágólapra másolva!
Amennyiben a folyamat az elmúlt évekhez hasonló ütemben folytatódik, 2050-2080 között a gleccserek eltűnésére lehet számítani Ausztriában.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás és a hőmérséklet emelkedése folytán az ország legnagyobb gleccsere, a Grossglockneren lévő Pasterze 1875 óta mintegy 1,5 milliárd köbmétert vesztett jégtömegéből, s fogyatkozása egyre gyorsul - figyelmeztet Heinz Slupetzky salzburgi gleccserkutató. Amennyiben a változás így folytatódik, úgy 2050-2080 között a gleccserek eltűnésére lehet számítani Ausztriában - mondta a professzor, hozzátéve, hogy új módszerekkel kísérleteznek a gleccserfogyatkozás megfékezésére.

Forrás: NASA

A Pasterze a NASA felvételén



Az éghajlat állandó melegedésének és a hóhatár magasabbra tolódásának egyik következménye, hogy a téli sportok kedvelői egyre koncentráltabban, egyre kisebb területekre csoportosulva veszik igénybe a gleccserek adta lehetőségeket, és ez is gyorsítja azok fogyását. Slupetzky professzor némi vigasztalásul ugyanakkor rámutatott, hogy amióta 1880-ban megindult a gleccserkutatás, az olvadás megszakadására is volt példa:1965 és 1981 között az ausztriai gleccserek tömege még növekedett is. 1982 óta viszont ismét fogynak, és a folyamat eddigi csúcspontját 2003-ban, az "évszázad nyarán" érte el.

Slupetzky hangsúlyozta: mindenezek ellenére azt nem lehet teljes bizonyossággal megjósolni, hogyan folytatódik majd a trend. Szakértők ezért azon törik a fejüket, miként tudnák megmenteni a láthatóan egyáltalán nem "örök" jeget. Dr. Christian Steinbach gleccserkutató például, aki 15 éve nemzetközi versenyekre készít fel sípályákat, a róla elnevezett különleges eszközzel vizet permetez a laza hótakaró alá, hogy alulról biztosítsa a hótakaró megszilárdítását, illetve a jégképződést. Steinbach kilenc hónapja kísérletezik egy száz méter hosszú és tíz méter széles hómezőn, ám próbálkozásai eddig nem hoztak átütő eredményt. A szkeptikusok kételkednek benne, hogy dr. Steinbach eljárásával - elsősorban annak anyagi kihatásai miatt - egész gleccsereket tudnának "visszahízlalni".