A külön helyiségben való dohányzás is káros a gyerekekre

Vágólapra másolva!
Jelentősen megnövekedett nikotinszintet találtak azoknak a gyerekeknek a szervezetében is, akiknek szülei nem a gyerekek jelenlétében, hanem külön helyiségben dohányoznak.
Vágólapra másolva!

A svéd Linköpings Egyetem kutatói kimutatták, hogy a külön helyiségben dohányzó szülők gyermekeinek szervezetében is kétszer annyi nikotin halmozódik fel, mint a nem dohányzó szülők gyerekei esetében. Ez a mennyiség természetesen így is jóval kevesebb, mint az azoknak a gyerekeknek a szervezetében kimutatható érték, akiknek a szülei a jelenlétükben gyújtanak rá.

A vizsgálati eredmények arra késztették a szakembereket, hogy újraértékeljék a passzív dohányzással kapcsolatos eddigi vélekedéseiket.

A vizsgálat során 366 két és három év közötti gyermek vizeletében vizsgálták a kotinin mennyiségét. A nikotin szervezetben való lebomlása során keletkező kotinin nevű vegyület a vizeletben jól kimutatható, így ez a módszer tükrözi leghívebben a dohányzással összefüggő szennyeződés mértékét.

A külön helyiségben dohányzó szülők gyermekeinek vizeletében kétszer, míg az azonos helyiségben dohányzó szülők gyermekeinek vizeletében 15-ször annyi kotinint mértek, mint a nem dohányzó szülők gyermekeinél.

Egy másik tanulmány, amelyben 1600 egy és két év közötti gyermek szüleit vizsgálták, kimutatta a gyerekek passzív dohányzása és a légzőszervi megbetegedések közötti közvetlen kapcsolatot. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a szülők tisztában vannak azzal, hogy károsítják gyermekük egészségét, de azzal általában már nem, hogy a passzív dohányzás hogyan hat a fejlődő szervezetre.

A gyermek megszületésével viszonylag kevés szülő hagy fel káros szenvedélyével, de tény, hogy többségük változtat dohányzási szokásán.

Naj Dehlavi, az Action on Smoking and Health brit társadalmi szervezet kutatója szerint Nagy-Britanniában évente 17 ezer öt évesnél fiatalabb gyerek kerül kórházba passzív dohányzás miatt.