Szélsőséges időjárás a Közép-Tisza vidékén

Az idei esztendőt időjárási szélsőségek jellemezték a Közép-Tisza vidékén, télen nagy mennyiségű hó esett, tavasszal a sokéves területi átlagtól jelentős mértékben elmaradó csapadék hullott, míg májusban régen nem látott tartóságú hőség és szárazság kezdődött - mondta Varga László, a területi vízügyi szervezet illetékese.

Forrás: [origo]A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgató-helyettese hozzátette: területükön májustól augusztusig a havi átlaghőmérséklet minden hónapban magasabb volt a sokéves értéktől, ugyanakkor júliustól eltekintve minden hónapban a sokéves csapadékátlag negyede-fele esett csak le.

A csapadékszegény időjárás következtében a Közép-Tiszán több helyen megdőltek az eddig észlelt legkisebb vízállás értékek. Így például Kiskörénél az 1992-ben mért mínusz 305 centiméter helyett 318 centiméter, míg a Szolnoknál szintén 1992-ben regisztrált mínusz 277 centiméter helyett mínusz 279 centiméter az új rekord.

A szakember elmondta: a rendkívül hosszú kisvizes időszak alatt jól vizsgázott a kiskörei vízrendszer, amelynek tározótavába már a nyári időszak elején 15 millió köbméter plusz vizet sikerült betározni.

"Ebből a készletből biztosította a Kötivizig a Közép-Tisza vidéken az öntözéshez és ipari termeléshez szükséges vizet" - húzta alá Varga László.

Kitért arra is, hogy a Körösök vízrendszerének vízhiányát szintén a kiskörei tározóból pótolták a Nagykunsági-főcsatornán keresztül, és mint fogalmazott: "a kiskörei vízrendszer vízpótlása nélkül a Hármas-Körös ökológiai szempontból befulladt volna a méreteiben eddig ismeretlen nagyságú aszály idején".