Aranymezőt rejt Szardínia szigete

Szardínia egyetlen aranybányájának geológusai úgy gondolják, hogy Európa egyik legnagyobb új aranymezőjét találták meg egy elhagyatott sziklás vidéken, amelyet vaddisznók és kígyók népesítenek be.

A geológusok kis csoportja több mint 30 helyen bukkant aranyra az olasz üdülősziget keleti részén. A legperspektivikusabb lelőhely Monte Ollasteddu, amely egy hegyoldalon fekszik, olajfákkal és tüskés bokrokkal borított vidéken. A felszíni kőzetminták egy tonnája 13,82 gramm aranyat tartalmaz, így szakértők szerint ez lehet az egyik legjelentősebb szűz aranymező, amelyet az elmúlt 20 évben Európában felfedeztek.

Szardíniában évszázadok óta bányásznak, a sziget nagy ón- és ólomkitermelő, de általános vélemény szerint nem lehet arany a szigeten, mert azt a rómaiak már megtalálták volna. A geológusoknak azonban most sikerült megcáfolniuk a tézist, és a bátorító tesztek alapján külszíni fejtés kezdődhet néhány éven belül. Igaz, a fejtést végző cégnek hatalmas kőzetmennyiséggel kell számolnia.  Szakértők szerint 50 millió tonna kőzet rejthet aranyat, tonnánként két-három grammnyit. 50 millióval szorozva azonban ez már 100-150 tonnányi arany.