Nemzetközi madármegfigyelő verseny a hétvégén

A BirdLife International kezdeményezésére nemzetközi madármegfigyelő napokat tartanak október 4-én és 5-én a természetvédők szerte Európában, így Magyarországon is. A madármegfigyelő versenyben hazánk hagyományosan az elsők között végez.

Október első hétvégéjén több mint harminc helyszínen várják az érdeklődőket szerte az országban. Az őszi madárvonulás idejére időzített akcióval a madárvédelem nemzetközi jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet a BirdLife International és hazai partnerszervezete, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az akció keretében Európa legtöbb országában több száz helyszínen várják azokat, akik szeretnének megismerkedni a madárvonulással, a madarak életével és a természetvédők munkájával.

A tizenkettedik éve megrendezésre kerülő madármegfigyelési akció egyben verseny is az országok között, hol látják a legtöbb madarat, hol vesznek részt a programokon a legtöbben és mely ország áll elő a legtöbb helyszínnel. Magyarország tavaly ebben a versenyben a második helyen végzett, mivel 172 helyszínen 5190 résztvevő 360 ezer 671 madarat figyelt meg.

Október elején több magyarországi helyszínen is várják az érdeklődőket, például a fülöpszállási szikes tavaknál, a biharugrai halastavaknál, Budapesten a Margitszigeten, a szegedi Fehér-tónál, valamint a Felső-Tisza mentén, Szabolcs községben és Zala megyében, a miklósfalvi halastavaknál is.

A megfigyelési eredményeket a szervezők október 4-én 16-19 óra, míg október 5-én 10-16 óra között várják e-mailban, faxon, vagy telefonon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületben. A program szervezői arról várnak információkat, hogy egy adott helyszínen hányan vettek részt a megfigyelésben, hány madarat láttak összesen, illetve észleltek-e valamilyen különlegességet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK