Űrállomás: orosz jövő - dokkolt a Progressz

Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy a Columbia amerikai űrsikló szombati tragédiája ellenére folytatódjanak a Nemzetközi Űrállomás programjai. Az orosz diplomácia vezetője úgy vélte: nemzetközi összefogással megoldhatóak azok a problémák, amelyek az egész világ űrkutatását ért tragédiával összefüggésben álltak elő. Az orosz űrkutatási szakértők egyetértenek abban, hogy a Columbia katasztrófája után elsősorban Oroszországtól függ a 16 ország összefogásával épülő ISS jövője.

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakozmosz kedden elképzelhetőnek nevezte, hogy Bajkonurból orosz Szojuz űrhajón küldik az űrállomásra az ISS hetedik, jelenleg Houstonban tartózkodó legénységét. Annyi bizonyos, hogy a két amerikai és egy orosz asztronautából álló legénység nem indul el márciusban az amerikai Atlantis fedélzetén, de orosz vélemények szerint leghamarabb áprilisban megvalósítható a küldetés.

Jurij Koptyev, a Roszaviakozmosz vezérigazgatója úgy vélekedett kedden, hogy a Columbia tragédiája miatt elhúzódhat az ISS befejezése is. Az orosz űrkutatási vezető rámutatott, hogy az amerikaiak az eredeti tervek szerint két éven belül végezték volna el az általuk vállalt feladatokat, ehhez viszont 7 űrrepülőgépes küldetésre lenne szükség, ami most bizonytalan időre elhúzódik a katasztrófa miatt. Koptyev közlése szerint az orosz hordozórakéták nem tudják kiváltani az űrrepülőgépeket. A feladatok eddigi megoszlása szerint az amerikaiak elsősorban a legnagyobb, legnehezebb blokkokat szállították az ISS-re, mivel űrrepülőgépeik 27 tonna súlyú és 16 méter hosszú - ez kb. egy vasúti kocsinak felel meg - terhet is el tudnak szállítani.

Új amerikai űrhajó?

Szergej Gorbunov, a Roszaviakozmosz szóvivője kedden szkeptikusan nyilatkozott azokról az amerikai bejelentésekről, hogy az Egyesült Államok 7-8 éven belül új típusú űrhajót épít meg. Ezek a tervek szerint kiváltanák az orosz Szojuz űrhajókat az ISS-programokban. Az orosz szakértők szerint az új konstrukció elkészülése 10-15 évbe is beletelhet, különösen, hogy a NASA-nak még makettje sincs a leendő űrhajóról.

Magomed Tolbojev orosz űrhajós arról számolt be kedden az orosz Interfax hírügynökségnek, hogy kísérleti stádiumban áll az orosz tudósok által kidolgozott új mentőegység, amely lehetővé teszi, hogy a bajba került asztronauták visszatérhessenek a Földre. Elmondása szerint az eszköz azokon a kísérleteken alapul, amelyek űrkutatási berendezések eljuttatását szolgálják a forró Vénusz bolygóra. A különlegesen hőálló anyagokból készült berendezéssel az űrhajósok egyenként is épségben térhetnének vissza egy katasztrófa esetén.

Az orosz űrhajózás kedden komoly sikerként értékelte, hogy a vasárnap Bajkonurban fellőtt Progressz M-47-es teherűrhajó a tervek szerint összekapcsolódott az ISS űrállomással.

Utánpótlás júniusig

Rendben kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) közép-európai idő szerint kedd délután a Progressz M-47-es jelzésű orosz teherűrhajó, amely vizet, üzemanyagot, tudományos berendezéseket, postát és kísérleti eszközöket szállított a Föld körül keringő bázisra - jelentette be a Moszkva melletti Koroljovban lévő irányítóközpont.

A pilóta nélküli, automata üzemmódban működő Progressz egy Szojuz-U hordozórakétán két napja indult a kazahsztáni Bajkonurból. 2,5 tonnányi hasznos terhét az űrállomáson - hatodik állandó legénységként tartózkodó - három űrhajós szerdán rakodja át, mert kedden rádión keresztül figyelemmel kísérte a Columbia amerikai űrrepülőgép szombati katasztrófájában meghalt hét asztronauta gyászszertartását.

A két amerikai - Kenneth Bowersox és Donald Pettit, valamint orosz társuk, Nyikolaj Budarin az eredeti tervek szerint március elején az Atlantis amerikai űrrepülőgép fedélzetén tért volna vissza a Földre. A Columbia tragédiája után azonban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA meghatározatlan időre felfüggesztette az űrsiklók indítását.