Azonosították az izraeli űrhajós földi maradványait

Azonosították Ilan Ramon izraeli űrhajós földi maradványait. A Columbia űrrepülőgép múlt szombati szerencsétlenségében elhunyt asztronauta holttestét a jövő héten helyezik végső nyugalomra Izraelben.

Az izraeli védelmi minisztérium tájékoztatást kapott az Egyesült Államokból, hogy rátaláltak Ilan Ramon holttestének egyes részeire - idézte az AFP az izraeli közszolgálati rádió jelentését, nem közölve továbbiakat. A Columbia a múlt szombaton a Föld légkörébe való visszatérés művelete közben darabjaira hullott és lezuhant. A NASA nyomban nagyszabású műveletet indított a hét elhunyt űrhajós holttestének megtalálása, illetve a szerencsétlenség okainak feltárása végett.

Eddig a Columbia mintegy 12 000 darabját gyűjtötték össze. Texas keleti részén megtalálták az orrkúpot, az űrrepülőgép egyik legjellegzetesebb részét (a fotót lásd az Űrvilág asztronautikai hírportál cikkében).

Emberi maradványokat eddig több mint féltucat helyen azonosítottak.

A San Francisco Chronicle internetes oldala arról számol be, hogy egy amatőrcsillagásztól "érdekes" felvétel került a NASA-hoz. A felvételen egy fényes, kékes színű vonal látható, ami mintha belecsapna a gépbe, nagyjából a technikai problémák kezdetének időpontjában. A NASA a lap szerint megkezdte a felvétel vizsgálatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK