A spermák is forrón szeretik

Egyedülálló hímivarsejt keresi "forróvérű" petesejt társaságát, érintkezés és esetleges egyesülés céljából.

A társkereső rovatokban számos férfi keresi forróvérű, csábos hölgyek társaságát. Kiderült, hogy spermáikkal is ez lehet a helyzet.

Michael Eisenbach és kollégái (Weizmann Intézet) kutatási eredményei szerint a hímivarsejtek egy "hőkereső" mechanizmust használnak a petesejt felkutatásához. A fortélyos sejtek ezzel fürkészik ki a petevezeték melegebb "éghajlatú" helyeit, hogy rábukkanjanak az érett petesejtre.
 
Forrás: NIHA hüvelybe jutó átlagosan 300 millió spermiumból mintegy 250 az, amely képes bejutni a méhbe. E szívós túlélőket azonban még egy nagy erőpróba várja: egy végeláthatatlannak tűnő úszás - árral szemben - a hozzájuk képest gigászi petevezetékben, amelyben valahol ott várja őket célpontjuk, a petesejt. Hogyan találják meg?

Eisenbach és kollégái arról számolnak be, hogy nyulakból és emberből származó spermiumok laboratóriumi, élő szervezeten kívüli (in vitro) körülmények között a testhőmérsékletnél éppen csak magasabb hőmérsékletű helyek felé úsztak, ha több, eltérő hőmérsékletű hely közül választhattak. A kísérletek során a petevezeték körülményeit szimulálták, amelynek felső része körülbelül két fokkal magasabb hőmérsékletű, mint a "bejárata" (azaz a méhvel kapcsolódó része, ahol belépnek a spermiumok).

A hímivarsejtek ezzel a tájékozódási képességgel (ún. termotaxis, azaz hő kiváltotta mozgás) juthatnak a petesejt közelébe, s valószínűleg csak ezután kapcsolják be azokat a pontosabb célzásra alkalmas mechanizmusokat, amelyek a petesejt által kibocsátott kémiai anyagok érzékelésére alapulnak.
 
A kutatók részletes beszámolója a Nature Medicine c. lapban jelent meg (Bahat A. et al. Thermotaxis of mammalian sperm cells: A potential navigation mechanism in the female genital tract. Nature Medicine, 9, 149 - 150, 2003).

KAPCSOLÓDÓ CIKK