A halotti kultusz ősibb: csaknem félmillió éves

Spanyol kutatók szerint az ember mintegy 340 ezer évvel korábban alakította ki a halotti kultuszt, mint azt eddig feltételezték.

Forrás: ucm.eduA Spanyolország északi részén fekvő Atapuerca közelében végzett ásatások során 1998-ban egy barlangban különlegesen kialakított kőbaltát találtak - 400 ezer éves csontmaradványok mellett. A tárgynak akkor nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget, a szakemberek inkább az ásatás egyébb leleteire koncentráltak. Most már tudható, hogy a kőbalta különös jelentést hordoz. Mivel más funkciója nem nagyon lehetett, a szerszámot valószínűleg "útravalóul" szánták az eltemetettnek. Mindez fontos jelentőséggel bír, hiszen ezt megelőzően a szakemberek úgy vélték, hogy csak 60 ezer évvel ezelőtt honosodott meg az ilyesfajta temetkezési kultusz.

A barlangban semmi jel nem mutatott más szerszámokra, mivel azonban igen sok emberi csontmaradványt találtak a helyszínen, a szakemberek feltételezik, hogy a barlang temetkezési helyül szolgált. A kőbalta megmunkálása pedig annyira finom, hogy nem közönséges szerszám lehetett, vélekednek a kutatók. "Mindez arra enged következtetni, hogy már abban az időben létezett valamiféle halotti kultusz, ami magasabb kultúrszínvonal kifejeződésére utal" - nyilatkozta Ignacio Martinez paleontológus.

A mitológiából ismert mágikus erejű kardra utalva a barlangban talált baltát Excaliburnak nevezték el. A vöröses színű, kvarc-szerű kőzetből készült eszköz hossza 16 centiméter. Jóllehet már 1998-ban előkerült az ásatások során, csak a közelmúltban vizsgálták meg alaposabban. A kőbalta jelenleg egyik ékessége a New York-ban megnyílt, az atapuercai leleteket bemutató kiállításnak.

Atapuerca kincsei

Forrás: Linfield.eduBurgos közelében, az atapuercai dombokon bukkantak rá 1997-ben az egyes elméletek szerint első európai ember, a 800 ezer évvel ezelőtt élt Homo antecessor maradványaira. A spanyol kutatók nézete szerint a Homo antecessorként ismert emberi lény Afrikából származott és elődje volt mind a modern, mind pedig a Neander-völgyi embernek. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy ez az elmélet a szakemberek körében nem általánosan elfogadott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK