Orrszarvútenyésztő központ épül Ugandában

Ugandából a következetes orvvadászat pusztította ki az orrszarvúkat. Az ugandai Orrszarvú Alapítvány még 400 ezer USA-dollár (kb. 96 millió forint) értékű támogatást keres a Nakasongola körzetben létrehozandó orrszarvúmenhelye számára, ahol a fekete és a fehér orrszarvúakat tenyésztenék.

Forrás: University of MichiganAz említett összeget többek között a 70 négyzetkilométeres rezervátum azon részének villanypásztorral való körbekerítésére szánnák, ahol kezdetben az állatokat tartani fogják. Yvonne Verkaik, az alapítvány elnöke elmondta, hogy az Európai Uniótól kértek anyagi támogatást a tervhez.

"Reméljük, segíteni fognak, hisz az Unió több állatfaj Kidepo nemzeti parkbéli populációjának a helyreállításában segédkezett már" - nyilatkozta Verkaik. Elmondása szerint az orrszarvúakat a szaporítás után eredeti élőhelyükre, a Kidepo völgybe és a Murchison Vízesések Nemzeti Parkba szeretnék visszatelepíteni.

Az orrszarvúak két évtizede pusztultak ki Ugandából az erőteljes orvvadászat miatt. A létrehozandó menhely területét a DAS Air Cargo repülőtársaság kapitánya, Joe Roy adományozta az alapítványnak. A kapitány az orrszarvúaknak szánt épületek felépítéséhez szükséges eszközökkel is támogatta a központ létrejöttét.