A tudás fogja formálni a világot

Vágólapra másolva!
November 8-án kezdődött Budapesten a világraszóló tudományos tanácskozás, a World Science Forum, 80 ország mintegy 300 tudósának részvételével. "A tudományos ismeret lesz a modern társadalmak hajtóereje" - mondta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntő beszédében. Élő közvetítés és beszámolók.
Vágólapra másolva!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS A KONFERENCIÁRÓL

Az elhangzott előadások, beszédek

A World Science Forum november 8-án 9 órakor a Magyar Tudományos Akadémián a köszöntőkkel és három plenáris előadással kezdte meg munkáját. Délután három szekcióülést tartottak, majd Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke fogadta a Fórum résztvevőit. November 9-én 9 órakor újabb plenáris ülés kezdődött három előadással, majd délután 2 órától ismét három szekcióban folyt a munka. A zárónapon, november 10-én 9 órától a Parlament épületében összegezték a szekcióülések tanulságait s fogalmazták meg a zárónyilatkozatot. Ezután Medgyessy Péter szólt a Fórum résztvevőihez, majd fogadást adott a Fórum tiszteletére.

Boross Péter: a tudománynak felelősséget kell vállalnia a társadalom jövőjéért
A volt kormányfő szavai szerint ki kell harcolni a tudomány autonómiáját és létre kell hozni a tudományos akadémiák világhálóját.

Horn Gyula: A XX. század legnagyobb európai vívmánya, hogy megszülettek a közös európai értékek
Az állam szerepe nélkülözhetetlen, de szerepe jelentősen megváltozik (...), nem az a dolga, hogy közvetlenül igazgassa az intézményeket, hanem feltételeket teremtsen az intézmények számára, legyen az egészségügyi vagy tudományos - mutatott rá a volt kormányfő a World Science Forumon.

Achilleas Mitsos: Tudomány és kutatás az Európai Unióban
A közös és koherens európai kutatási politika legfőbb célja, hogy Európát a világ legversenyképesebb területévé tegye - hangsúlyozta előadásában az Európai Bizottság Kutatási Főigazgatóságának vezetője.

Tudás, környezet, fejlődés: elsüllyedni is együtt fogunk
Mohamed T. El-Ashry, a Global Environment Facility volt elnöke (Egyiptom-USA) a globális környezeti problémák egyre fenyegetőbb voltára, a fejlett és fejlődő világ közötti egyre mélyülő szakadékra hívta fel a figyelmet a World Science Forum Tudás, környezet, fejlődés szekciójában elhangzott előadásán.

Tudás és életminőség: rögös az út a laboratóriumtól a betegágyig
Harvey V. Fineberg professzor, az amerikai Nemzeti Akadémiák Orvosi Intézetének elnöke a World Science Forumon elhangzott előadásában azt a kérdéskört boncolgatta, hogy hozzájárul-e az orvostudomány fejlődése a jobb életminőséghez.

Orbán Viktor: Utópia a gazdaságilag és kulturálisan egységes globális szabadpiac
A politika felelőssége, hogy megadjon minden segítséget a tudomány, a kultúra, valamint a közösségek és társadalmak számára ahhoz, hogy lelassítsák, majd megállítsák a globális üzleti világ terjeszkedését - mondta Orbán Viktor a Tudományos világfórumon szombaton Budapesten.

Az EU veheti át a világgazdaság vezető szerepét - Lámfalussy Sándor előadása
Ahhoz, hogy Európa átvegye a világgazdaságban a vezető szerepet és fenntartható növekedési pályára álljon, tudásbázisú gazdaság létrehozása szükséges - mondta Lámfalussy Sándor, az Európai Monetáris Intézet elnöke a Magyar Tudományos Akadémia által rendezett konferencián.

Magyarország kiemelkedő tudományos képességei - EU, UNESCO és ICSU köszöntők
A kutatás és tudomány területén az Európai Unió a bővülés során csak gazdagodhat, és ez a csatlakozó országok - különösen Magyarország - kiemelkedő tudományos képességeinek köszönhető - hangsúlyozta Achilleas Mitsos, aki Romano Prodi, az Európai Bizottság elnökének megbízottjaként szólalt fel a World Science Forum megnyitóján, szombaton Budapesten.

A tudomány fogja formálni a világot - Mádl Ferenc és Vizi E. Szilveszter köszöntői
A tudósok és a politikusok egyaránt felelősek az emberiség jövőjéért és ezt a felelősséget nem oszthatják meg, illetve nem ruházhatják át egymásra - mondta Mádl Ferenc a World Science Forum megnyitóján szombaton Budapesten. Vizi E. Szilveszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem megfelelően alkalmazott tudomány negatív következményekkel járhat.