Új képlet a tüdőrák esélyének kiszámolására

Vágólapra másolva!
Mondja meg, mikor kezdett dohányozni, hány dobozzal szív naponta, és kiszámolható, mekkora az esélye a tüdőrák kialakulására. Ez a meglehetősen morbidnak hangzó kijelentés hamarosan valósággá válhat, a kapott eredmény pedig hideg zuhanyként érheti a tesztre vállakozót.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO

A képletet itt bárki kipróbálhatjahttp://www.mskcc.org/mskcc/html/12463.cfmangol nyelven

Vegyünk például egy 51 éves asszonyt, aki 14 éves korától kezdve napi egy doboz cigarettát pöfékelt el, ám kilenc évvel ezelőtt abbahagyta a dohányzást. A képlet szerint az asszony esélye arra, hogy az elkövetkező tíz év során tüdőrák támadja meg, körülbelül 1% (egy a százhoz). Az a 68 éves férfi viszont, aki 18 éves korától napi két dobozzal szívott és még mindig dohányzik, számíthat rá, hogy tíz év múlva, 78 éves korában jelentős - kb. 15%-nyi (egy a héthez) - esélye lesz a tüdőrákra.

A képletbe vetett túlzott optimizmus elkerülése végett meg kell említeni, hogy a New York-i Memorial Sloan-Kettering Cancer Center kutatói által felállított képlet csak korlátozott számú esetben alkalmazható. Ennek oka, hogy a képlethez szükséges adatokat egy olyan korábbi klinikai próba eredményeiből merítették, amely nagyszabású volt ugyan - mintegy 18 000 ember vett részt benne -, ám a résztvevők mind régi és erős dohányosoknak minősültek: minimum 50 évesek voltak, és legalább 25 éven keresztül legalább napi fél doboz cigarettát füstöltek el.

Az orvosok már évek óta alkalmaznak egy hasonló képletet, amelyben az életkor, a családi kórelőzmény és egyéb faktorok segítségével megközelítő képet adhatnak a nőknek a mellrák kialakulásának kockázatáról. A tüdőrákról viszont eddig csak hozzávetőleges összefüggéseket tudtak említeni az orvosok: a dohányzás a tüdőrák első számú rizikófaktora, s a tüdő tumoros megbetegedésének kockázata a leszokástól számítva évről évre csökken.

Azok számára, akik kíváncsiak, mit derítene ki róluk az új modell, kipróbálhatja a Memorial Sloan-Kettering Cancer Centre internetes honlapján felhasználóbarát változatban közzétett képletet.