Új, bőséges és egyszerű őssejtforrás

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók új eredménye igazi áttörést jelenthet az értékes és ritka őssejtek tenyésztésében. Az őssejteket a vérben lévő fehérvérsejtek módosításával hozták létre.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Argonne Nemzeti Laboratórium kutatóinak új eredménye hatalmas lépést jelenthet afelé, hogy a jövő gyógyászatának egyik nagy ígéretét jelentő őssejtek bőséges mennyiségben álljanak a kutatók rendelkezésére, és viszonylag egyszerű legyen őket tenyészteni.

Az őssejtek aranykora - a jövő gyógyászatának nagy ígérete/tudomany/elet/20010701azossejtek.htmlA jövő gyógyászatának egyik legígéretesebb területe a sejtterápia, az őssejtek alkalmazása. E bizonyos fejlődési irányokba még nem, vagy csak kevéssé elkötelezett sejtek szaporításával és fejlődésük irányításával számos betegség válhat kezelhetővé és gyógyíthatóvá. Az [origo] dossziéja az orvosbiológiai kutatások egyik leggyorsabban fejlődő és etikai szempontból egyik "legforróbb" területéről.

Mint arról rovatunkban számos alkalommal olvashattak, a jövő orvostudományának egyik legnagyobb ígérete, hogy őssejtekből irányított módon kitenyésztett sejtekkel gyógyítson olyan betegségeket, amelyek egy-egy sejttípus hiányára vagy hibás működésére vezethetők vissza. Az embrionális őssejtekből a szervezet mind a 220 sejttípusa kifejlődhet, míg a felnőtt szervezetben található őssejtek már kevésbé "rugalmasak" (bár sokkal rugalmasabbak, mint korábban gondolták). Jelenleg tehát az embrionális őssejtek tűnnek ígéretesebbnek, de számos kutató véli úgy, hogy a felnőtt őssejtek "megfiatalítására" kell koncentrálni, mivel ezek alkalmazásának két nagy előnye van: 1) begyűjtésük nem vet fel etikai problémákat; 2) ha a páciens saját sejtjeit használják a terápiához, elkerülhetők a kilökődési problémák is.

Az Argonne kutatói most gyakorlatilag embrionális (ún. pluripotens) őssejteket állítottak elő a felnőtt szervezet vérében található sejtekből. Eliezer Huberman és kollégái, Yong Zhao és David Greene ún. monocitákat vizsgáltak. A monociták olyan fehérvérsejtek, amelyek az ún. makrofágok (a kórokozókat bekebelező nagy falósejtek) előalakjaiként szerepelnek.

A kutatók azt állítják, hogy amikor a monocitákat egy bizonyos növekedési faktor (a sejtek osztódását és fejlődését serkentő anyag) hatásának tették ki, akkor pluripotens őssejtek fejlődtek ki belőlük. Ezeket más növekedési faktorokkal kezelve ideg-, máj- és különféle immunsejteket tudtak létrehozni belőlük.

Argonne researchers create powerful stem cells from blood - May revolutionize medical research and transplantationhttp://www.anl.gov/OPA/news03/news030224.htmAngol nyelvű információk és képek.

A monociták a vérben könnyen felismerhetők és begyűjthetők. A kutatók szerint a folyékony nitrogénben való tárolás később nem befolyásolta osztódási képességüket. Ha az eredmények megerősítést nyernek, valóban óriási lendületet vehetnek a kutatások, s azoknak lesz igaza, akik szerint nem az embrionális őssejtek alkalmazása jelent a hatékony megoldást.

A kutatók részletes beszámolója az amerikai tudományos akadémia lapjában, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben jelent meg.