XV. századi strucctojás - verssel

Régészek egy 500 éves strucctojásra bukkantak, amelyen arab verssorok olvashatók. A költemény valószínűleg egy elhunyt hozzátartozót sirat.

Forrás: University of SouthamptonA tojást a Vörös-tenger partján találták Al-Kuszair kikötőjében, Egyiptomban. A XV. században Al-Kuszair volt a Közel-Kelet és India közötti kereskedelem központja, az Észak-Afrika és Mekka közötti zarándokút megállóhelye.

"A település valószínűleg meglehetősen hétköznapi városka volt, agyagtéglából épített házikókkal" - mondja David Peacock, a Southamptoni Egyetem archeológusa.

A város egy hajdani római kikötő romjaira épült, amelyet ezer évvel korábban foglaltak el. "A rómaiak idején feltehetőleg struccok éltek errefelé. Úgy tűnik, a tojást kegytárgynak tekintették" - véli Peacock.

A tojást a Koránból vett idézetekkel és egy verssel díszítették: "Az írás a léleknek a halálból az életbe való utazásáról szól" - mondja Dionisius Agius történész, a Leedsi Egyetem munkatársa, az írást vizsgáló kutatócsoport vezetője.

Meglehetősen ritka, hogy tojásokon arab szövegek lennének, noha már találtak egyet ugyanitt 20 évvel ezelőtt. Az ókori egyiptomiak körében szokás volt, hogy használati cikként alkalmaztak tojásokat, például parfümtartónak vagy pohárnak; a kopt keresztények pedig lámpásként használták templomaikban.

Agius állítása szerint a tojásmotívum végighalad Egyiptom különböző egyházi hagyományain.

Hogy a strucctojásra írt vers kinek állít emléket, egyelőre homály fedi, de a szakemberek szerint feltehetőleg egy fiatalemberről lehetett szó, aki minden bizonnyal elég gazdag volt, hogy ilyen emlékkel búcsúzzanak tőle.

A tojást egy jelenleg is feltárás alatt lévő mauzóleum romjai közt találták.