Los Angeles: növekvő esély egy nagy földrengésre

Tulajdonképpen már várható lenne a soron következő nagy erejű földrengés Dél-Kaliforniában: erre a következtetésre jutottak azok a geológusok, akik nemrég megvizsgálták a Szent András-törésvonal déli részének szeizmikus történelmét.

A Szent András-törésvonal aktív lemeztektonikai határ: az Észak-amerikai-kőzetlemezt választja el a Csendes-óceáni-kőzetlemeztől. A Kaliforniai-öböltől indul, 1100 km hosszan északnyugati irányba tart, majd San Francisco-tól északra a tenger alatt folytatódik. A hasadéktól keletre húzódó kőzetlemez viszonylag nyugodt, a nyugati oldal viszont észak felé mozog - a relatív elmozdulás évente 5 cm. A legutóbbi nagy esemény, az 1906-os San Francisco-i földrengés után a lemez 4,5 métert mozgott.

A Szent András-törésvonal déli szakasza mentén az utóbbi 1500 évre visszamenőleg több mint egy tucat nagy erejű földrengést nyomát azonosították, vagyis ebben a térségben átlagosan 105 évenként következik be a Richter-skála szerinti 7,5 erősségű földrengés. Két ilyen földrengés között a statisztikák szerint legalább 62, de legfeljebb 192 év telt el.

Az utolsó nagy erejű földrengés 1857-ben sújtotta Dél-Kaliforniát, annak pedig már 145 éve.

Forrás: Saint Louis Univ.
San Francisco, 1906.

A geológusok, akik kutatásaik eredményét az Amerikai Szeizmológiai Társaság folyóiratában közölték, a Los Angeles-i medencét a Mojave-sivatagtól elválasztó hegységben fekvő Wrightwood kisváros közelében vizsgálták a kőzetrétegeket. A vizsgálati eredményekből kiderült, hogy különösen a Szent András-törésvonal 190 kilométeres déli végződése veszélyes. Itt az elkövetkező harminc éven belül harminc százalékos valószínűséggel várható 7,9 erősségű földrengés.
 
Az említett térségben jelenleg 13 millió ember él. Egy ilyen erősségű földrengés sok ezernyi halálos áldozatot követelhet, és a vele járó anyagi károk a becslések szerint elérhetik az ötven milliárd dollárt.