Az agykutatás helyzete hazánkban - konferencia

Az agykutatás jelene és jövője a fő témája a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Központjában (SZBK) kedden kezdődött hagyományos rendezvénynek, a Straub-napoknak.

A háromnapos tudományos ülés megnyitó előadását Egy új agymodell: nem-szinaptikus ingerületátvitel címmel az MTA elnöke tartotta. Vizi E. Szilveszter az MTI-nek elmondta: a magyar agykutatás közel száz éve nemes és nemzetközileg elismert tradíciókkal rendelkezik, hiszen a hazai és külföldi tudományos közélet nagy alakjai alapítottak iskolákat, amelyek a mai napig hatnak.

Az uniós csatlakozást hatalmas kihívásnak nevezte az MTA elnöke, mert - szavai szerint - meg kell tudni őrizni a legjobbjainkat a szabad munkaerő-vándorlás közepette is. Másrészt az EU hatodik keretprogramjában jelentős pénzek állnak rendelkezésre, amelyeket meg kell pályázni - fűzte hozzá. Vizi E. Szilveszter meglátása szerint a magyar agykutatók sikerrel fognak pályázni, ahogyan tették ezt az ötödik keretprogramban is. Sokkal többet nyertek, mint amennyit befizetett az állam, az így megszerzett pénz több milliárd forint volt, s erre jó esélyünk van a hatodik keretprogramban is.

Dudits Dénes, az SZBK főigazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Szeged hatalmas élettudományi kapacitással rendelkezik, amelyet fontos lenne hasznosítani. A tudós az MTI-nek elmondta, hogy kezdeményezte a közelmúltban a helyi társintézményeknél szegedi élettudományi konzorcium létrehozását. Elképzelése szerint a felsőoktatási intézmények biológiai tanszékei, az orvosegyetem klinikái, az Bay Zoltán Intézet, a Gabonatermesztési Kutató Kht. és az SZBK társulna. A konzorciális központ magába foglalná az alapkutatást, valamint a kutatói kisvállalkozásokra épülő új bioipar kialakítását, s készítene közös programokat uniós pályázatokra.

Dudits Dénes elmondta, hogy javaslata szerint a konzorcium egyik legfontosabb kutatási területe a genomika lenne, amely jelenleg prioritást kap az Európai Unióban.

A tudományos ülés megnyitóján - a hagyományokhoz híven - Straub-plakettet adtak át. Az SZBK által alapított kitüntetést az idén Kiss György Botond, az intézet munkatársa vehette át tudományos munkássága elismeréséül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK