Aszályos Ausztrália - aszott krokodilvágyak

Ausztrália északkeleti részét évtizedek óta a legnagyobb aszály sújtja, s ettől nem csak a farmok növényei sorvadoznak. A monszuneső hiányának hatására a hím krokodilokban megszakadt a spermiumtermelés - állítják a krokodiltenyésztők.

Forrás: Univ. of FloridaAz édesvízi krokodil (Crocodylus johnstoni) párzási időszaka a száraz évszak közepére, júliusra esik. A nőstények tojásaikat augusztusban folyópartok homokos fövenyeibe ássák. Egy fészekalj általában 13 tojást rejt, de találtak már 4, illetve 20 tojásos krokodilfészket is. A kicsinyek 74-80 nap után bújnak elő a tojásból, ám nem utolsósorban a krokodilok körében megfigyelt kannibalizmus miatt, az állatoknak csak mintegy 1%-a éri el az ivarérett kort.

Az utód nemét a krokodiloknál a keltetési időszak alatti hőmérséklet határozza meg. 31-32 Celsius-fokon főként hímek, ennél melegebb, illetve hűvösebb időben nőstények születnek.

Krokodilfarm-gondok

Amennyiben a szárazság így folytatódik, a túlélésük érdekében a nőstény egyedek is elkezdik "felélni" petesejtjeiket - nyilatkozta John Lever, a kelet-queenslandi Koorana krokodilfarm tulajdonosa.

Lever mintegy 3000 állatot tart a farmján, és normális körülmények között évente 1600 krokodilbébije születik. A tenyésztő most attól tart, ez évben a szaporulat akár a felére eshet vissza.

Forrás: Univ. of FloridaA tenyésztők gondjai mellett a szakemberek amiatt aggódnak, hogy a szárazság az állatok vadon élő fajtársaira is hasonló hatással lehet. Bár az állatokat természetes élőhelyükön igen nehéz számba venni és megfigyelni, a becslések szerint, egy 1962-es, illetve 1974-es védelmi rendeletnek köszönhetően közel 100 ezer édesvízi krokodil él Ausztrália északi területein (lásd a térképen).

Északkelet-Ausztrália évtizedek óta legnagyobb aszályával küzd, s a szárazság nemcsak az állatokat, de a növénygazdaságokat is súlyosan érinti. Az ország növénytermesztése az évben 60%-kal visszaesett. A múlt hét folyamán az ausztrál kormány a hivatalos gazdasági növekedés értékelésében 0,75 százalékpontos csökkenést jelzett a jövő év júniusáig.