Az eddigi legősibb tűzhányó nyomai

Az eddigi legrégebbi vulkáni kőzetet fedezték fel, jelentették kutatók Kanada északi részén.

Forrás: Central Washington Univ.A Hudson-öbölbeli kőzettömegeket a kanadai geológusok szerint 3 milliárd 825 millió évvel ezelőtt izzó láva formájában lövellte ki magából a Föld belseje. A "quebeci kövek" így mintegy 700 millió évvel a Föld keletkezése után kerültek a felszínre - nyilatkozta Poerre Nadeau, a montreali University of Quebec geológiai laboratóriumának kutatója a Globe and Mail című újságnak.

A Föld általában véve legöregebbnak tartott kőzete is Észak-Kanadában van - több mint 4,03 milliárd éves és - mint egyesült államokbeli kutatók 1999-ben beszámoltak róla - nem vulkáni eredetű. A most bemutatott vulkáni kőzetet még 2001-ben emelték ki a kanadai Quebec tartományban, a Hudson-öböl Purpose Cove nevű részén, ám akkor még nem nyilvánítottak a köveknek különös jelentőséget. Korábbi becslések ugyanis - a környék többi kőzetéhez hasonlóan - "mindössze" 2,8 milliárd évesnek tartották.

Jóllehet a kontinens északnyugati részén korábban már találtak a mostaniaknál régebbi, 3,96 milliárd éves kőzeteket, azok létrejöttükkor nem kerültek a felszínre.

"Ez annyit tesz, hogy a korábbi kőzetek nem érintkeztek a "fiatal" Föld légkörével, sem az óceánokkal" - magyarázza Laurent Godin, a Simon Fraser Egyetem geológia professzora, a kőzeteket feltáró kutatócsoport tagja. A Purpose Cove-nál feltárt kőzetekkel kapcsolatban azonban merőben más a helyzet.

A kutatók a kövek további vizsgálatától azt várják, hogy új ismeretekhez jutnak a Föld keletkezését követő első egymilliárd év ama geokémiai változásairól, amelyek lehetővé tették bolygónkon az élet létrejöttét.

Földünk jelenlegi ismereteink szerint 4,6 milliárd éves.