Greenpeace-követelés a vegyipari óriással szemben

A Greenpeace felszólította a Dow Chemicals-t, hogy közel 20 év után tisztítsa meg a világ lesúlyosabb ipari katasztrófájának színhelyét.

Miután a multinacionális vegyipari cég, a Dow Chemicals bevételeinek növekedéséről számolt be, a Greenpeace felszólította céget, hogy nyereségének egy részét fordítsa az eddigi legsúlyosabb ipari katasztrófa helyszínén található több száz tonna, a lakosságot 1984 óta mérgező veszélyes hulladék eltüntetésére.

A hulladékot a Union Carbide (mai nevén Dow Chemicals) Bhopal-i (India) rovarirtószer-gyárában bekövetkezett, 8 ezer ember halálát és félmillió ember egészségkárosodását okozó robbanás után hagyta a helyszínen.

"Kutatásaim során számos fertőzött területen jártam, de eddig sose láttam ilyet" - mondta a Greenpeace szakértője, Ruth Stringer. "A Bhopal-i katasztrófa túlélői a vegyszerekkel érintkezve az elmúlt tizennyolc évben lassú mérgezésnek voltak kitéve."

A Greenpeace és a Igazságot Bhopalnak Nemzetközi Kampány (ICJB) többi résztvevője olyan irányelveket határozott meg a cég számára, amelyek megfelelnek az USA-ban és Európában alkalmazott biztonsági előírásoknak.

A Greenpeace szerint nem az átlagosan évi 460 dollárt kereső indiai adófizetőknek, hanem az évente legalább 28 milliárd dollár bevételt elkönyvelő multinacionális cégnek kell magára vállalni a telephelyén hátrahagyott szennyezés eltávolítását.