Hófehérke olasz volt és nem német

Egy olasz mitoszkutató szerint Hófehérke, a Grimm-testvérek híres, hercegnővé
lett árva leánya nem német volt, hanem olasz, méghozzá Veneto tartományból származott.

Giuliano Palmieri trevisói professzor megjelenés előtt álló kötetében, A sápadt hegyek elveszett királyságaiban védelmezi ezt a tételt. A kutató, aki főleg Észak-Olaszország, a Dolomit-hegység legendáit tanulmányozta, megállapította, hogy rengeteg, a Hófehérkéhez hasonló mítosz született a Poro-hegy bányái körül, ahol a velencei hercegség számára termelték ki a kardokhoz és egyéb fegyverekhez szükséges ércet egészen a XVIII. századig. Van egy olyan történet is, amely egy "méregszakértő" boszorkányról beszél.

A professzornak van magyarázata a hét törpére is. Szerinte a Dolomitok völgyéban a bányásznak kistermetűnek kellett lennie, hogy elférjen a hegyek szűk vájataiban. A német feldolgozást azzal indokolja, hogy a terület egészen 1918-ig a Habsburg-birodalom része volt, sok német élt itt, és valószínűleg így jutott el a törtönet a Grimm-fivérekhez, akik a világirodalom egyik leghíresebb meséjét írták belőle.

Hófehérke és a hét törpe népszerűségét pedig még tovább emelte Walt Disney 1938-ban készült rajzfilmje, minden idők legsikeresebb animációs alkotása.