A Nature beszámolója szerint a maják már 2600 évvel ezelőtt habos csokoládét kortyolgathattak. Az ebből az időből származó agyagedények falán ugyanis új vizsgálati módszerekkel kakaómaradványokat találtak. Az eddigi legkorábbi, csokoládéfogyasztásra utaló nyomok ezer évvel későbbről, Kr.u. 400 környékéről származtak.
Az edények az egykori Colha (ma Belize) város területéről kerültek elő. A spanyol hódításokig ez a terület a maja civilizáció központi részéhez tartozott, azt pedig eddig is tudtuk, hogy a maják imádták a csokoládét. Nem csak önmagában, de számos más táplálékkal - például kukoricával és mézzel - összekeverve is fogyasztották.
W. Jeffrey Hurst (Hershey Foods in Hershey, Pennsylvania) és kollégái teáskannához hasonló, hosszú csőrű edények falának belsején találták meg a kakaóbab félreismerhetetlen kémiai nyomait. Valószínű, hogy amikor a kakaókeveréket kiöntötték az edényből, akkor keletkezett az a habos csokoládé, amit a maják a spanyol leírások szerint olyannyira kedveltek.