Bronzkori és Árpád-kori emlékek Koroncón

Bronzkori és Árpád-kori település nyomaira bukkantak a régészek a Győr közelében lévő Koroncó határában.

Markóné Egry Ildikó, az ásatás vezetője elmondta, hogy mintegy fél hektár területet tártak fel, és mostanáig150 objektumot találtak.

A bronzkorból, az időszámítás előtt 1100 tájáról egyebek között szabályos kör alakú tároló gödrökre leltek, amelyeknek oldalát használói agyaggal tapasztották ki, hogy megvédjék a gödrökben tárolt gabonát a rágcsálóktól.

A gödrökből az úgynevezett urnamezős népesség kerámiája került elő.

"Az urnatöredékek azt igazolják, hogy a bronzkorban Koroncó környékén élők hamvasztásos rítussal temetkeztek" - hangoztatta a régész.

Ugyancsak a bronzkorból származnak a gúla alakú égetett agyag hálónehezékek, amelyek a merítőhálót lehúzták a víz alá.

Az Árpád-korból földbe mélyített házak nyomaira bukkantak, amelyekhez külső kemencék és munkagödrök, továbbá a területet határoló vízelvezető árkok tartoztak.

Az ásatás során számos tárgyi emlék, a bronzkorból egyebek között ruhadíszek, továbbá turbántekercses peremű tálak töredékei kerültek elő. Az Árpád-korból számos vaskést, továbbá fazekak és bográcsok töredékeit hozták felszínre a régészek.

A leleteket a győri Xantus János Múzeumban restaurálják, majd a későbbiekben az érdeklődők elé tárják.

Az ásatás előzményeiről a szakember elmondta: a település határában házhelyeket akarnak kialakítani. Az építkezések kezdete előtt kell elvégezni a feltárást.

Koroncó környéke régóta ismert lelőhely, régészeti emlékeket korábban is felszínre hoztak már erről a környékről.

A feltárás vezetője kitért arra, hogy a munkálatok forrását a helyi önkormányzat, az építtetők és a múzeum összefogása teremtette elő. A terület feltárásával a tervek szerint szeptemberben végeznek.