Zöld út az elefántcsont-kereskedelemnek

Vágólapra másolva!
A chilei CITES-konferencián az ENSZ úgy döntött, feloldja az elefántcsont-kereskedelmi tilalmat három afrikai országban.
Vágólapra másolva!

Forrás: North Dakota Univ.Az "Egyezmény a vadállat- és növényvilág veszélyeztetett fajainak nemzetközi kereskedelméről" (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES) 12., Santiagóban (Chile) megrendezett konferenciáján az Egyesült Nemzetek Szervezetének küldöttei 59-26 arányban amellett voksoltak, hogy Botswana 2004-ben egyszeri alkalommal legálisan értékesíthesse a raktáraiban felhalmozott mintegy 20 ezer kilogrammos elefántcsontkészletét.

Botswanán kívül egy tizenhárom éves tilalom után ugyanezt a lehetőséget kapta meg Namíbia 10 ezer kilogrammnyi elefántcsontjára, illetve Dél-Afrika is.

A döntést éles vita előzte meg, s a három ország is jelentősen engedett feltételeiből, míg végül megkapta a 2/3-os támogatást.

A hírt heves ellenkezéssel fogadták a környezetvédő szervezetek, melyek szerint a határozat az elefántok számára egy sötét kor kezdetét jelenti.

A CITES a napokban zajló santiagói találkozójának témája az állatok és növények kereskedelmének szabályozása. A küldöttek olyan kérdésekben hoznak döntéseket, melyek alapvetően befolyásolhatják egyes kihalás szélén álló fajok fennmaradási esélyeit.

Az elmúlt napokban - korábbi híradásunkban olvashatóan - már döntés született egyes ázsiai macskafélék védelméről csakúgy, mint arról, hogy a japán igénnyel ellentétben rendelet tiltsa két különösen veszélyeztetett bálnafaj - a csukabálna és a trópusi bálna - kereskedelmi célú vadászatát.

Forrás: american eduAz állatvédők attól tartanak, hogy az elefántcsont-kereskedelemről meghozott döntés kifejezetten ösztönzőleg hat majd az orvvadászatra.

Az afrikai elefántpopuláció az 1980-ban tapasztalt 1,3 millióról mára 300-450 ezerre csökkent.

"Az ENSZ döntése az orvvadászat olyan áradatát indíthatja el, amire évtizedek óta nem volt példa" - fejezte ki aggodalmát Denise Boyd, az International Fund for Animal Welfare (IFAW) elefántvédő aktivistája.