Mégis lapos a Világegyetem!

Két amerikai kutatócsoport egymástól függetlenül ugyanarra a következtetésre jutott: az Univerzumban lévő anyag sűrűsége közel esik az ún. kritikus értékhez. A tudósok ennek ellenére továbbra sem tudják eldönteni, van-e a Világegyetemben elég anyag ahhoz, hogy megálljon a tágulás, s a kozmikus történelem egy visszafele lezajló Ősrobbanásban, a Nagy Reccsben érjen véget.Az Ősrobbanás fénye

Bár nem tudjuk pontosan, milyen sors vár Univerzumunkra évmilliárdok múlva, abban biztosak lehetünk, hogy a Világegyetem története egy nagy erejű robbanással vette kezdetét.

Az Ősrobbanás egyik legfontosabb bizonyítéka az égbolt minden irányában egyformán mérhető mikrohullámú háttérsugárzás, amelyet Penzias és Wilson fedezett fel 1965-ben. George Gamow már 1940-ben feltételezte, hogy ha valóban bekövetkezett a Nagy Bumm az Univerzum születésekor, akkor a robbanáskor keletkező sugárzás legyengült maradványait ma is meg kell találnunk a világűrben. Ez a sugárzás eredetileg a robbanás fénye volt, de időközben hullámhossza megnyúlt, így már csak a mikrohullámú tartományban mérhető.

Az Ősrobbanást követő időszakban az Univerzumban elképzelhetetlenül nagy hőmérséklet uralkodott, így az anyag csak kezdetleges formájában, plazma állapotban volt jelen. Háromszázezer évvel a Nagy Bumm után a Világegyetem éppen annyira lehűlt, hogy a kósza atommagok és elektronok atomokká egyesülhessenek. Ez volt az a pillanat, amikor a háttérsugárzás is elindult útjára. Már nem nyelték el folyton a szabad elektronok.

A kutatók a háttérsugárzást elemezve rengeteg dolgot kideríthetnek a korai Világegyetemről. A sugárzás egyenletessége az újszülött Univerzumot kitöltő anyag eloszlásáról árulkodik. 1992-ben a COBE nevű NASA-műhold apró eltéréseket fedezett fel a háttérsugárzás intenzitásában. Bár a sugárzás első ránézésre teljesen egyenletesnek látszik, részletesebben vizsgálva piciny, századszázaléknyi ingadozások figyelhetők meg benne. Ezek az eltérések azt mutatják, hogy az anyag eloszlása nem volt teljesen egyenletes a korai Univerzumban. Már a legelső pillanatokban kisebb gócok, csomók alakultak ki a Világegyetemben: a mai galaxisok csírái.

Új eredmények

Két amerikai műszer eredményeit felhasználva a tudósok most minden eddiginél pontosabban elemezhették a háttérsugárzást. A Boomerang nevű teleszkópot 1998. december 29-én bocsátották fel az antarktiszi McMurdo Stationról. A kéttonnás berendezést egy héliummal töltött ballon szállította harmincnyolc kilométer magasan az Antarktisz jege felett, így a Föld atmoszférája gyakorlatilag nem zavarta a mérést, a folyamatos napsugárzás pedig lehetővé tette, hogy a ballon tíz és fél napon keresztül a levegőben maradhasson.

Miután a Boomerang az égbolt három százalékát feltérképezte, a kutatók megtisztították a képeket a zavaró hatásoktól, majd egy Cray T3E nevű szuperkomputer segítségével három hét alatt kielemezték az egymilliárd mérési adatot.A Boomerang adataiból készült képen mintegy 1800 négyzetfoknyi égterület látható (a jobb alsó sarokban viszonyításképpen a telihold átmérője). A felső skála a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásban meglévő ingadozások mértékét mutatja mikrokelvinben (a Kelvin egymilliomod részében)

A másik teleszkóp - a Maxima -az égbolt jóval kisebb területére koncentrált, de sokkal részletesebb felbontásban figyelte meg a mikrohullámú háttérsugárzást.

Mindkét kutatás ugyanazt mutatja. A sugárzás hőmérsékletében apró, százmilliomod foknyi méretű ingadozások árulkodnak arról, hogy a Világegyetem térgörbülete közel esik a síkhoz. Mit is jelent ez pontosan?

"Lapos" Világegyetem

Az Univerzum jelenleg tágul, de ez nem jelenti azt, hogy örökké tágulni fog. Elképzelhető, hogy létezik elegendő anyag a kozmoszban ahhoz, hogy a befele ható gravitáció megállítsa a tágulást. Ekkor a Világegyetem tere elkezd majd összezsugorodni, és sok milliárd év múlva bekövetkezik a Nagy Reccs, a Nagy Bumm ellentéte. Ellenkező esetben viszont az Univerzum tere örökké csak növekedne.

Létezik egy kritikus anyagsűrűség, amelyet meg kell haladnia a Világegyetemnek ahhoz, hogy megálljon a tágulás. Ha "lapos" Univerzumban élünk, akkor Világegyetemünk anyagsűrűsége pont ezt a kritikus értéket veszi fel. Ez a legnagyobb sűrűségű olyan állapot, amely még örökké táguló Világegyetemet eredményez.Einstein általános relativitáselmélete szerint a tömeg meggörbíti a teret.
A kör valójában egy meggörbített egyenes. Bár a kerülete megadható véges számmal, kiterjedése mégis végtelen, mert körbe-körbe járva soha nem lehet megtalálni a végét.

A gömb egy meggörbített kétdimenziós felület. Hajlított felszínén egészen mást jelent a háromszög vagy a négyzet fogalma, mint a síkon, hiszen az euklideszi geometria egyeneseit itt görbék helyettesítik.
Háromdimenziós teret még el tudunk képzelni, de görbült háromdimenziós teret már nehezen. Einstein szerint az Univerzum tere ilyen görbült háromdimenziós tér. A görbület mértékét szintén a Világegyetem anyagsűrűsége határozza meg.

Ha tehát a kutatók viszonylag pontosan kiszámítanák a háttérsugárzás adataiból az Univerzum anyagsűrűségét, akkor a Világegyetem geometriája és a kozmosz sorsa egyszerre kiderülne.A Boomerang képein látható, a háttérsugárzásban lévő forró és hidegebb foltok jellemző méreteinek vizsgálatával következtethetünk a tér geometriájára. A kozmológiai modellek azt jósolják, hogy amennyiben az Univerzum "lapos", akkor a legtöbb folt mérete 1 fok átmérőjű (alul, középen). Amennyiben az Univerzum tere erősebben görbült, akkor a torzító hatás miatt a foltok nagyobbaknak (balra, zárt Univerzum), illetve kisebbeknek (jobbra, nyitott Univerzum) látszanának. A Boomerang megfigyelései azt támasztják alá, hogy a tér geometriája közel esik a síkhoz, vagyis az Univerzum anyagsűrűsége a kritikus érték közelében lehet.

Bár a Boomerang és Maxima eredményei azt mutatják, hogy az Univerzumban lévő anyag mennyisége közel esik a kritikus értékhez, a tudósok továbbra sem tudják eldönteni, hogy nyílt, örökké táguló Világegyetemben vagy zárt Univerzumban élünk-e. Ehhez, úgy tűnik, az eddigieknél is részletesebb kutatásokra lesz szükség.

Münz Márton

Kozmológia
A szerkesztő ajánlata: talán az egyetlen magyar nyelvű honlap a témában, kitűnő tartalommal és igényes szerkesztésben. További részletek az Univerzum múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatban.

Ajánló:

A COBE másik nagyszerű eredménye, egy másik kozmikus háttérsugárzásról. További információk angol nyelven.