Az áldozat neve: Banglades

2004.08.05. 15:59
A Föld országai közül valószínűleg Bangladest fenyegeti leginkább a következő évtizedekre jósolt környezeti-éghajlati változások hatása.

Ebben egyszerre jut szerephez az ország helyzete, fekvése, valamint szociális viszonyai és szegénysége.

Bangladest közvetlenül elsősorban nem a Föld - az előrejelzések szerint 2030-ra várhatóan bekövetkező - 1-2 °C-os felmelegedése veszélyezteti, hanem az, hogy addigra 10-15 %-kal nő a monszun szállította csapadék mennyisége, és így az áradások mértéke is.

További veszélyforrás a Bengáli-öböl 10-30 cm-es vízszintnövekedése, amely az ország mélyen fekvő területein okozhat majd katasztrófákat.És mindez abban a Bangladesben, amelynek mai 110 milliós népessége 2030-ra akár meg is kétszereződhet! Elsősorban a már ma is súlyos túlnépesedés az oka annak, hogy az országban napjainkban a lakosság 70 %-a földnélküli nincstelen. (1961-ben csak 35%-ukat sújtotta hasonló gond.) E nincstelen tömegek évtizedek óta a városokba tartanak. 1965-ben még csak 2,5 millió bangladesi lakott városban, ma már 20 millióan élnek a - többnyire minden infrastrukturális szolgáltatást nélkülöző - városokban. A bangladesi városlakók száma viszont 2025-re a 80 milliót is elérheti! Az özönvízszerű esőzések, a nyomukban fellépő árvizek, a fertőzések és járványok pedig éppen, e városoknak legföljebb méretük alapján mondható települések legszegényebbjeit sújtják. Napjainkban éppúgy, mint 50 év múlva...

(A Földgömb)

Ajánló:

A HVG magyar nyelvű ismertetője az országról, a végén linkgyűjteménnyel.Tartalmilag gazdag és látványos oldalak. A földrajzi adottságoktól a népi ételekig mindent megtalálhat az országról.