Halászó dinó?A 100 millió éves koponya hallal táplálkozó dinoszauruszok eddig nem ismert családjából származik. A lelet igazolhatja, hogy a krétakorban létezett vízi út a mai Atlanti-óceán középső részén, a Tethys-tengeren keresztül.

Paleontológusok a történelem legrémítőbb halevő lényének nyomaira bukkantak: egy 3m magas dinoszauruszéra, amely karmaival mint hatalmas húskampókkal és krokodilszerű pofájával halászott. Ennek az állatnak a felfedezése fényt derít a dinoszauruszok egy különleges csoportjának, a spinoszauruszoknak a fejlődésére.

A spinoszauruszok egy kevéssé ismert csoportja a theropodféléknek, kétlábú húsevők, mint a Tyrannosaurus és a Velociraptor. Az első példányt Egyiptomban találták 1912-ben, de ez Münchenben a II. világháborús bombázás következtében megsemmisült. Spinoszaurusszerű ragadozók csontjait találták azóta Nigériában, Brazíliában és Európában is. Az utóbbi időben egy viszonylag teljesnek mondható példányra lelt egy közép-nigériai sivatagban egy nemzetközi paleontológus csoport, amelyet Paul Sereno vezetett a Chicagói Egyetemről. A Suchomimus tenerensisnek elnevezett új lelet elemzése során megállapították, hogy a 100 millió éves spinoszauruszkoponya sokkal erőteljesebben megnyúlt és krokodilszerű, mint előzőleg gondolták. A lelet szükségessé teszi az eddigi feltételezés szerint a déli és az északi féltekén függetlenül kifejlődött spinoszauruszok történetének komolyabb átvizsgálását. Az afrikai Suchomimus az északi (európai) Barynonyxhoz tűnik közelebb állónak és kevésbé az Egyiptomban és Brazíliában talált déli spinoszauruszokhoz. Ezek az északi dinoszauruszok vándorolhattak át Afrikába, a mai Atlanti-óceán középső részén, a Tethys-tengeren keresztül. "Ez a lelet meghatározó igazolását adhatja annak a feltételezésnek, amely szerint a krétakorban a Tethys-tengeren át lehetséges volt a közlekedés" - állítja Sereno. A koponya legérdekesebb tulajdonsága az ősi krokodilokhoz való hasonlósága, ami a hallal való táplálkozásra utal - mondja Thomas Holtz a Marylandi Egyetemről. A keskeny pofa például lehetővé teszi az egyenletesebb haladást a folyókban és tavakban, a kúp alakú fogak pedig segítik átdöfni és megragadni a síkos testű halakat. Ezzel az alkalmazkodással a Suchomimus kiaknázhatta a más húsevők által nem érintett haltáplálékforrásokat.