Sebgyógyító méz és alkoholizmus-hajlam - Delta-ajánló

Vágólapra másolva!
Ízelítő a Delta május 23-i, vasárnapi adásából. 
Vágólapra másolva!

Automatizálható rákdiagnózis

Cambridge-i kutatók újfajta ráktesztet fejlesztettek ki. Olyan jelzőfehérjét találtak, amely kizárólag a daganatsejtekben található meg, és megfestve árulkodik a rákos sejtek jelenlétéről. Az eljárást, amely fluoreszkáló festék alkalmazásával automatizálhatóvá teszi a diagnózist, eddig a méhnyakrák esetében tesztelték. A témáról részletesebben itt olvashat.

Forrás: Delta


A prevenció kulcsa

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy az alkoholizmusra való hajlam örökölhető. Az "endogén-ópiát" receptor működését befolyásoló géntől függ, hogy a boldogságérzetet valaki természetes úton vagy csak segédanyagokkal érheti-e el. A veszélyeztetett gyermekek számára ezért különösen fontos a sikerélmény: az eredményes tanulás, sport, felszabadult játék.

Forrás: Delta


A sebgyógyító méz

Már az ősi egyiptomiak is mézet használtak a sebek fertőtlenítésére. Ausztráliában most tudományos vizsgálatokkal is igazolták hatékonyságát még a nehezen gyógyuló, diabéteszes eredetű sebek esetében is. Az erős baktériumölő hatás mechanizmusát még nem teljesen sikerült megfejteni: a méz hatására nemcsak hidrogén-peroxid - erős fertőtlenítőszer - termelődik a kisebesedett bőrben, hanem a baktériumok egyes génjei is gátlódnak.

Forrás: Delta


Parlagisas-fióka

Magyarországon először sikerült mesterségesen kikeltetni a parlagi sas fiókáját. Az elhagyott tojásokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei fedezték fel. 43 napi várakozás után a madár kikelt a tojásból, és igazi ragadozóként várja a kétóránkénti etetést. A fokozottan védett faj egyedeinek eszmei értéke egymillió forint. A sasfiókáról képeket itt láthat!

A fenti témákról bővebben a Delta május 23-i (vasárnap) adásában, 14.15 - mtv