Új eredmények a prosztatarák megelőzése terén

Vágólapra másolva!
A japán férfiak körében kisebb a prosztatarák előfordulási aránya. Amerikai kutatók újabb eredményei szerint ez a magasabb szójafogyasztásnak köszönhető.
Vágólapra másolva!

A Biology of Reproduction című szaklapban arról számolnak be amerikai kutatók, hogy szójafogyasztást követően olyan molekula termelődik a bélrendszerben, amely gátolja a prosztata (dülmirigy) megnagyobbodását, a prosztatarákot és a kopaszodást egyaránt kiváltó férfihormon, a DHT (dihidrotesztoszteron) működését.

Ez az androgén hormon a tesztoszteronból alakul át az ún. 5-alfa-reduktáz enzim hatására. A DHT káros hatásainak elkerülése végett az elmúlt években több olyan gyógyszert fejlesztettek ki, melyek ennek az enzimnek a működését gátolják. Mivel a gyógyszerek számos mellékhatást okoztak, a jelenlegi felfedezés jelentős előrelépést jelenthet a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, a prosztatrák, valamint a kopaszság megelőzése területén, vélik a kutatók.

A kutatók patkányokon végzett vizsgálatokkal igazolták, hogy a hím állatokba oltott, a szójafogyasztást követően a bélben termelődő ún. equol nem a tesztoszteron DHT-hormonná történő átalakulását akadályozza meg, hanem a keletkezett DHT működését gátolja, és csökkenti a dülmirigy méretét. A korábban kifejlesztett gyógyszerekkel szemben az equol közvetlenül megköti és inaktiválja a DHT-t, így káros hatását sem engedi érvényesülni. Eközben azonban nem befolyásolja a tesztoszteronszintet. Az eredmény magyarázatul szolgálhat arra, hogy a több szóját fogyasztó japán férfiaknál miért alacsonyabb a dülmirigyrák előfordulása.