Támad az olasz vadászlobbi

Vágólapra másolva!
Megdöbbentő hírről értesültek az európai madárvédők: az olasz kormány számos javaslattal igyekszik enyhíteni a vadon élő madarakat védő szabályozásokat. Az időzítés szintén meghökkentő - idén áprilisban múlt ugyanis negyedszázada, hogy az Unió megalkotta a vadon élő madárfajok túlélését biztosító Madárvédelmi Irányelvet, amihez Magyarország kevesebb mint egy hónap múlva, május 1-jén csatlakozik.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban 1979. április 2-án, 25 éve lépett életbe az Madárvédelmi Irányelv, amelynek célja az Unió területén vadon élő madarak védelme, vadászatuk és hasznosításuk szabályzása. Az irányelv nem csupán magukra az állatokra terjed ki, hanem fészkeikre, tojásaikra és élőhelyeikre is, s a tagállamoktól elvárja a vadon élő madarak, kivált a különösen ritka és veszélyeztetett fajok élőhelye sokféleségének és területeinek fenntartását, kezelését, illetve szükség esetén helyreállítását.

Általánosságban az irányelv előírja a tagállamoknak, hogy megtiltsák a természetben vadon előforduló madarak szándékos elpusztítását vagy befogását, a fészkek és tojások elpusztítását, a tojások begyűjtését és birtoklását, valamint a madarak tartását vagy zavarását elsősorban a szaporodási, költési időszakban. Az irányelvben az alkotók meghagytak egy kiskaput: a szigorú szabályok alól kivételt képezhet bizonyos fajok vadászatának engedélyezése, illetve más meghatározott társadalmi érdekek védelme. Ezt használja ki számos állam, amikor bizonyos, máshol szigorúan védett madárfajok vadászatát lehetővé teszi.

Az olasz kormány - a mediterrán országban igen tekintélyes vadászlobbinak, illetve a vendéglátóipar nyomásának engedve - nemrégiben 15 javaslatot tett az európai viszonylatban amúgy sem legszigorúbb vadászati szabályozások enyhítésére - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az [origo]-t. Tudnunk kell, hogy az olasz vadásztársadalom nagyon hatékony és erős szervezet, s az elmúlt évtizedekben emiatt egyetlen olasz kormány sem vállalta a vadászati előírások megszigorítását. A külföldön, így hazánkban rendre elkövetett természetkárosítás miatt még nem fordult elő, hogy bevonták volna az elkövetők vadászengedélyét.

A szabályzatok enyhítésére tett javaslatok szerint egyebek között közel két hónappal meghosszabbítanák az olasz vadászati idényt, amely eddig szeptembertől január végéig tartott, megszüntetnék a vadászat területi korlátozásait, és lehetővé tennék egyes, jelenleg vadászati tilalom alatt álló madárfajok kilövését, így például a vadludakét. A javasolt változtatások kifejezetten ellentétesek az Európai Unió Madárvédelmi Irányelvével - hívják fel a figyelmet a madárvédelem szakemberei, így például a a BirdLife olaszországi partnerszervezete, a LIPU, ami 100 ezer aláírás összegyűjtését tűzte ki célul az olasz vadászati törvények gyengítésére irányuló törekvések ellen.

Olaszországot 1987 óta 9 alkalommal ítélte el a luxemburgi Európai Bíróság a madarakra vonatkozó 79/409-es számú irányelv megsértése, különösen a védett madárfajok vadászata miatt. Luxemburg legutóbb 2003 márciusában marasztalta el Olaszországot, amiért nem határozta meg kellő pontossággal a Madárvédelmi Irányelv hatálya alá tartozó, ezért különleges védelem allatt álló területeket.

Kipusztult fürj az étlapon

Az olasz madárvédelem már csak azért sem belügy, mert Európa, így hazánk költöző madarainak jelentős része vonul át, illetve telel Olaszországban, ahol az enyhe vadászati szabályozások miatt a helyi madárállomány szinte a kipusztulás szélére került. Az éttermek, szállodák étlapjai viszont továbbra is kínálják a világhíres olasz konyha különlegességeit. A gasztronómia egyik áldozata például a fürj, amely - ellentétben a magyar szabályozással - Olaszországban nem védett, az év bizonyos szakában vadászható. Ennek megfelelően a fokozott kereslet és az élőhelyek lerombolása miatt a faj Olaszország területeiről már rég kipusztult, s manapság csupán néhány erre szakosodott gazdaságban tenyésztik konyhai célokra. Az olasz vadászok azért járnak szívesen közép- és kelet-európai országokba, mert ott még vadon is találkozhatnak velük, ahogyan más énekesmadarakkal is.