"Fütyülővel" védené a delfineket az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság örömmel fogadta a tagországok egyöntetű egyetértését abban a kérdésben, hogy a jelenleginél szigorúbb szabályokkal védjék a delfineket a halászhálók veszélyeitől az Unió vizein.
Vágólapra másolva!

Az Unióban már korábban döntés született a kerítőhálók használatának fokozatos visszaszorítására, amely szerint a 2008-as évtől tilos ilyen halászati módszert alkalmazni. Évente több tízezer delfin, teknős és cápa pusztul el kerítőhálókba akadva a Földközi-tengeren.

Az elmúlt héten megegyezés született abban is, hogy a halászhajókat és csónakokat olyan "fütyülő" hangot adó berendezésekkel kell ellátni, amelyek elriasztják a hálótól a vízi emlősöket. "A döntés nem csupán a delfinek védelmét szolgálja, hanem segíti a biodiverzitás megőrzését, ráadásul javíthatja a halászati szektor általános megítélését is, hiszen a delfinek kifogása sohasem volt cél" - nyilatkozta Franz Fischler, az Európai Bizottság mezőgazdasági, területfejlesztési és halászati ügyekben illetékes biztosa. Valóban, a halászok uniós vizeken nem delfinekre vadásznak - tőkehalat, rombuszhalat és lepényhalat akarnak fogni, ám a háló nem tesz különbséget, bálnák, delfinek, teknősök is elpusztulhatnak, ha belegabalyodnak.