Kutya nevel oroszlánkölyköt a budapesti állatkertben

Vágólapra másolva!
A túl nagy szaporulat miatt egy január 13-án napvilágot látott kölyköt dajkakutya nevel a fővárosi állatkertben.
Vágólapra másolva!

Évek óta nem volt már orszlánszaporulat a Fővárosi Állat- és Növénykertben, hiszen Mirza, a nőstény és Pussy, az oroszlánhím legutóbbi kölykei csak a közelmúltban hagyták el a "szülői házat" - Ali 2003 nyarán a Koppenhágai Állatkertben talált új otthonra.

Mivel a nőstény oroszlán szervezetének egészséges működése szempontjából kívánatos, hogy időről időre kisoroszlánoknak adjon életet, ráadásul a kert látogatói is régóta hiányolták az oroszlánkölyköket, az állatorvosok eltávolították a nőstény oroszlán, Mirza bőre alól a fogamzásgátló implantátumot. Az implantátum eltávolítását az is indokolta, hogy a szükségtelenül hosszú ideig tartó fogamzásgátlás növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát. Az implantátum eltávolítása után, január 13-án ismét oroszlánszaporulatnak örvendhetett a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Az új jövevények érkezésének örömébe azonban üröm is vegyült, mert az alom négy kölyökből állt, ami az oroszlánoknál problémát jelenthet. Az újszülött oroszlánkölykök sokszor igen gyengék, és a nőstények nem minden esetben tudják valamennyi utódjukat felerősíteni. Sajnos a négy apróság közül kettő ez alkalommal sem bizonyult életképesnek. Az életben maradt két állat megmentésére a kert szakemberei párhuzamos programot dolgoztak ki. Mivel egyetlen kölyök természetes felnövekedésére látszott némi esély, a két állat közül az egyik az anyával maradt, a másikat mesterséges úton kezdték nevelni. Az erőfeszítések ellenére azonban a Mirzával maradt kisoroszlán sem bizonyult elég erősnek: egyhónapos korában elpusztult.

Tarzan, a pótmama

Forrás: Budapest ZOO/Bagosi ZoltánA különválasztott és mesterségesen nevelt kölyök története jóval szerencsésebben alakult, amihez nyilvánvalóan az is hozzájárult, hogy a kisoroszlán számára igazán kiváló dajkaállatot sikerült találni egy kutya személyében.

A pótmama egy siófoki kutyamenhelyről érkezett keverék állat, aki Tarzan névre hallgat. Pótszülői feladatának ellátása után visszavárják Siófokra, de ha az oroszlánt szoptató ebet valaki később örökbe szeretné fogadni, a menhelyen várhatóan ezt meg is teheti.

Jelenleg úgy tűnik, a pótmamás nevelés sikeresnek mondható, hiszen a kölyök szépen növekszik, míg e beavatkozás nélkül vagy szabadon élve hasonló esetben bizonyosan nem maradt volna életben. Bömbi és pótmamája nyugalmának érdekében a különösen kritikus időszaknak számító első hetekben az aprócska nagymacska a nagyközönség számára még nem látható.