Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Napi három alma a szívnek

Vágólapra másolva!
Napi három alma vagy annak megfelelő mennyiségű élelmi rost (például gabonapehely) elfogyasztása jelentősen csökkenti a szív-és keringési megbetegedés kockázatát - állapították meg amerikai orvosok a témában végzett tengerentúli és európai kutatások eredményeit összegezve.
Vágólapra másolva!

A mintegy 300 ezer felnőtt páciens adatainak elemzése nyomán az derült ki, hogy napi 10 gramm élelmi rost bevitele 14 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát és 27 százalékkal a halálos kimenetelű érrendszeri megbetegedés veszélyét. Egy közepes méretű alma körülbelül 3 grammnyi rostot tartalmaz, egy szelet teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér 1,5 grammot, míg egy kis fej brokkoli 2,7 grammot - ilyen mennyiségű rost elfogyasztása tehát korántsem nehéz feladat.

Számos tudományos bizonyíték támasztja alá az élelmi rostokban gazdag étrenddel kapcsolatos ajánlásainkat - hangsúlyozta Mark Pereira, a minnesotai egyetem munkatársa, aki a vizsgálat eredményeiről az Archives of Internal Medicine című folyóiratban számolt be. A rostban gazdag étrend csökkenti a vérnyomást, a vérzsírszintet, és jótékony hatással van az inzulinérzékenységre - teszi hozzá a kutató. "A vizsgálatok arra is utalnak, hogy az élelmi rost a legkedvezőbb hatást akkor váltja ki, ha nem zöldségfélékből, hanem gyümölcsből, illetve gabonaféléből származik. A leggyakrabban fogyasztott, magas keményítőtartalmú zöldségek - mint például a borsó vagy a kukorica - ugyanis alacsony tápértékűek, cukortartalmuk azonban magas, ami diabéteszhez, illetve szívbetegséghez vezethet.

A rostokban gazdag táplálkozásnak a béldaganatok megelőzésében is szerepet tulajdonítanak a kutatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről