Madárpusztulás az északnémet partoknál

Vágólapra másolva!
Több mint háromezer olajjal szennyezett madarat fedeztek fel a hónap eleje óta az Északi-tenger német partjainál. A madarak közel fele, mintegy 1300 elpusztult - írta a Welt am Sonntag.
Vágólapra másolva!

A hatóságok két hajót gyanúsítanak a szennyezéssel: az egyik a nyílt vizeken eresztett olajat a tengerbe, a másik a partok közelében - közölte Melanie Röh, a husumi vízvédelmi rendőrség illetékese. A szennyező nehézolaj mindkét hajó esetben az orosz-balti térségből származott. Az Északi-Fríz-szigetek térségét felügyelő husumi hatóságok az elmúlt három hónapban három nagyobb olajszennyezést észleltek, feltételezhetően mindháromnak hajók voltak az okozói, de az elkövetőket eddig nem sikerült felkutatni.

Évi 50 ezer tonna

A madárpusztulást okozó mostani olajszennyezés főleg a fekete récéket érinti, s természetvédők szerint "mindez csak a jéghegy csúcsa". Az 50 ezer tonnát is elérheti az az olajmennyiség, amely minden évben belekerül az Északi- és a Keleti-tengerbe. A bűnösök általában a tankjaikat a tengeren mosó, az üledékes olajat a tengerbe eresztő hajók vagy fúrótornyok. "Ez olyan, mintha minden évben egy nagyobb olajszállító hajóval történne szerencsétlenség" - közölte Christian Bussau, a Greenpeace környezetvédő szervezet szakembere. Az olaj többnyire már a nyílt tengeren leülepszik a fenékre, s az algák, valamint az állatok révén bekerül a táplálkozási láncba.