A termékeny nők rosszmájúak

Vágólapra másolva!
A nők havi ciklusuk bizonyos szakaszaiban jobban szeretnek gunyoros megjegyzéseket tenni egymásra - derült ki egy vizsgálat során, amit a York University egyik kutatócsoportja végzett Torontóban.
Vágólapra másolva!

Mindannyian hajlamosak vagyunk néha kritizálni egymás megjelenését, de egy friss kutatásból kiderült, hogy a nők ösztönösen teszik ezt azonos nemű társaikkal szemben a havi ciklusuk termékeny időszakában, és ennek oka nemcsak a hirtelen hangulatváltozás.

57 nőt és 47 férfit vontak be a vizsgálatba, ennek során nők és férfiak arcáról készült fényképeket kellett értékelniük egy 7-es skálán, a "kivételesen vonzótól" a "teljesen visszataszítóig". A negatív értékelések ez esetben megfelelnek a hétköznapi életben tett becsmérelő megjegyzéseknek. Az eredmények azt mutatták, hogy míg a férfiak következetesek voltak az értékelések során, a nők véleményét jelentősen befolyásolta az, hogy menstruációs ciklusuk mely szakaszában voltak éppen.

Másokat lenézni hatékony taktika lehet egy vonzó férfi meghódítása során - mondja Fisher doktornő, a vizsgálatokat koordináló kutató. "Sok feminista nem hajlandó elfogadni, de szerintem rengeteg versengés folyik a nők között, és logikus, hogy nagyobb a versengés a legtermékenyebb időszakban" - nyilatkozta egy másik kanadai egyetem evolúciós pszichológusa. Kutatók további vizsgálatokat terveznek a vélemények hirtelen változását okozó hormonális háttér felderítésére. Feltételezéseik szerint az ösztrogénszint emelkedése lehet a kulcs, de szinte biztos, hogy ezen kívül más hormonok és egyéb faktorok, valamint azok kölcsönhatása is szerepet játszik a nők ciklikusan kritikus szemléletében.

A vizsgálat másik eredménye az volt, hogy mindkét nem összességében vonzóbbnak találta a nőket, mint a férfiakat. Ez azt mutatja, hogy egy nőnél fontosabb a testi szépség, a férfiaknál pedig az agresszív megjelenésen, a jólét és a fizikai erőnlét látható jelein van a hangsúly. Vagyis ha a külső ilyen fontos, akkor logikus, hogy a nők a saját szépségüket akarják előtérbe helyezni. De vigyázzunk, mert a megjegyzések visszafele is elsülhetnek - gúnyt űzni közeli barátokból egyenes út a magányhoz. "Négyszemközt több nő is bevallotta, hogy igyekszik jobban öltözködni a barátnőinél" - mondta Fisher, aki hozzátette, a válaszadás előtt szinte mindig elhangzott a kérdés: "ez ugye névtelenül megy?"

Bodrogi Lilla