Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tüdőrákszűrés CT-vel: új eredmények

Vágólapra másolva!
Új adatok megerősítik a korábbi eredményeket: az ún. alacsony dózisú CT-vel egészen apró elváltozások is kiszűrhetők. A kiszűrt tüdőrákok 80%-a a kezelhető I-es stádiumban volt, ami körülbelül ötször jobb a jelenlegi, világszerte jellemző aránynál.
Vágólapra másolva!
Bővebben a tüdőrákrólhttp://www.origo.hu/daganatok/20030723tudorak.html

Napjainkban a tüdőrák világviszonylatban a leggyakrabban előforduló rákféleség, a rákos halálozás leggyakoribb oka. Magyarországon 2001-ben 5741 férfi és 2161 nő halt meg tüdődaganat következtében, ami az összes rákos halálozás 23,7%-ának felelt meg. A tüdőrák Magyarországon a férfiak esetében vezető daganatos halálok, a nőknél az emlő- és a vastagbéldaganatok után a harmadik helyen áll.

A magas halálozási ráta az alacsony gyógyulási arányra vezethető vissza, ami pedig összefüggésbe hozható a szűrés és a korai felismerés hiányával. A tüdőrák fejlődésének kezdeti szakában rendszerint nem okoz tüneteket. Korai időszakban a tüdőrák többnyire a mellkasröntgenen sem ismerhető fel. Sajnos a felismerés pillanatában gyakran előrehaladott stádiumban van a beteg. Jelenleg nincs nemzetközileg elfogadott szűrési gyakorlat a világon.

A 90-es évek elejétől egyre több beteget magában foglaló vizsgálatsorozat bizonyította, hogy az úgynevezett alacsony dózisú spirál-CT-vizsgálat alkalmas a kis, "korai" tüdőrák felismerésére. Az USA-ban, Japánban és Európában folytatott vizsgálatok arra utaltak, hogy CT-vel négyszer több rosszindulatú daganatot lehet kimutatni, mint a hagyományos mellkas-röntgenvizsgálattal.

Az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves kongresszusán december elején mutatták be azokat az új eredményeket, amelyek 6500 tünetmentes, magas kockázatú dohányos személy vizsgálatára alapulnak (New York - Early Lung Cancer Action Project, NY-ELCAP). A középkorú, legalább tíz éve dohányzó (legalább napi egy doboz) férfiakat és nőket a fent említett alacsony dózisú spirál-CT-vizsgálattal szűrték éves gyakorisággal.

Az adatok megerősítették a korábbi eredményeket, miszerint egészen apró elváltozások is kiszűrhetők. A kiszűrt rákok 80%-a még csak I-es stádiumban volt! Eddig 77 rákot szűrtek ki, s ezeknek 64%-a volt kezelhető - ami körülbelül ötször jobb a jelenlegi, világszerte jellemző aránynál.

A tanulmány eredménye szerint az alacsony dózisú spirál-CT-vizsgálattal végzett szűrés ráadásul költséghatékony is: egy megmentett életév költsége 2500 USD körül mozog. A mammográfia esetében - amit az emlőszűrés bevált módjaként fogadnak el jelenleg - ez az érték nagyobb. Egy alacsony dózisú CT-vizsgálat költsége mintegy 200-400 dollár.

A CT-vizsgálat nem más, mint a röntgenvizsgálat fejlettebb, pontosabb formája. Ma már hazánkban is széles körben hozzáférhető. Természetesen a tüdőrák CT-szűrése összetett, számos szakmai megfontolást érintő kérdéskomplexum. Ma a hazánkban működő CT-berendezések nagyobb része alkalmas alacsony dózisú mellkas-CT végzésére, persze ennek komoly személyi, szervezési és finanszírozási feltételei vannak. A jelenlegi CT-kapacitás egy része legalább a veszélyeztetett populáció szűrésére felhasználható. A CT esetében a dóziskülönbség körülbelül tízszeres a mellkasröntgenhez viszonyítva, viszont az alacsony dózisú szűrő CT-vizsgálat a hagyományos mellkas-CT-vizsgálat okozta terhelésnek csak mintegy egyhatoda - olvasható a Lege Artis Medicinae 2002. májusi számában.

Végül a tüdőrák az egyik leginkább megelőzhető daganatféleség. Amerikai adatok szerint a tüdőtumorok 85-87%-a az aktív, 3-5%-a pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről