Új kart fedeztek fel a Tejútrendszerben

Vágólapra másolva!
Ausztrál csillagászok bejelentése szerint a Napnak is otthont adó galaxis, a Tejútrendszer egy eddig ismeretlen karral rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) csillagászai szerint az eddig ismeretlen kar tekintélyes gázfalként öleli körül egész Galaxisunk korongját. A kar becsült vastagsága 6500 fényév.

Amennyiben a megfigyelés megerősítést nyer, úgy kiderülhet, hogy a Tejútrendszer szerkezete is hasonló számos olyan spirálgalaxiséhoz, ahol a központi helyzetű, csillagokat nagy számban tartalmazó spirálkarokon túlra "gázkarok" nyúlnak.

Csillagászati linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/000/328

A jelenlegi nézetek szerint a Tejútrendszer magjából négy, gázt, port és csillagokat tartalmazó kar ered. Az ausztrál kutatók szerint az "extra-kar" ezeknél távolabbra, mintegy 60 000 fényévre helyezkedik el a központtól (a Tejútrendszer korongjának átmérője kb. 100 000 fényév). Eddig is tudták, hogy ilyen távolságban nagy mennyiségű gázanyag található, de nem voltak tisztában azzal, mutat-e valamilyen szerkezetet. Az újonnan megtalált kar valószínűleg a négy centrális kar egyikéhez csatlakozik.