A leggyorsabb robotszempár

Vágólapra másolva!
A világ leggyorsabb intelligens kameráját magyar kutatók fejlesztették ki Roska Tamás akadémikus és Leon Chua professzor eredeti ötlete alapján.
Vágólapra másolva!

Zarándy Ákos és csapata - az MTA SZTAKI-ban Roska Tamás mellett ismerkedett meg az analóg - hullámtermészetű - jelekkel működő analogikai számítógép elvével. A fiatal kutatók eredményei már a gyakorlati felhasználást célozzák: a robotszempár nem csupán felveszi a látott képet, de értelmezi is, majd az alapján döntéseket hoz.

Forrás: Delta

Az egy látóchipet tartalmazó robotszempár például a gyógyszergyártás során válogatja ki a hibás darabokat; akár 15 ezer darab gyógyszert ellenőrizhet egy másodperc alatt. Ugyanez a kamera szikraelemzésre is képes, így a rossz minőségű gyertyákat is képes kiszűri.

A feldolgozott adatok a hiba jellegét, sőt mértékét is megadják. Mindez még csak ízelítő az alkalmazásokból, amiért az idei stuttgarti Vision szakkiállítás első díját hozhatták haza a magyar kutatók.

A látóchipet, ami valamennyi alkalmazás lelke, az emberi retina működése alapján fejlesztették ki a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (SZTAKI). Lényege, hogy a látás és a képértelmezés egyetlen chipen található, amellyel a korábbiaknál nagyságrendekkel gyorsabb a képfeldolgozás. A vizuális mikroprocesszor nem más, mint egy szabályos térbeli rács csomópontjaiban elhelyezkedő, érzékelő-számító sejthalmaz. Nagy büszkesége a fejlesztőcsapatnak, hogy a NASA a 2007-2008-ra tervezett Mars-missziójához ezt a kamerát választotta ki a repülőegységek látórendszeréül.

"Azt a parancsot kapják, hogy amerre érdekes dolgokat, vízfolyásokat látnak, arra repüljenek, menjenek hozzá közel, készítsetek közeli képeket, küldjék el a Földre, illetve navigálják oda a leszálló egységeket, hogy azok ott esetleg kőzetmintákat vehessenek" - magyarázza a küldetésben részt vevő találmány feladatát Zarándy.

Ez a felvétel azt is bizonyítja, hogy a kamera valóban az emberi szemhez hasonlóan működik. Ugrálva keresi a lényeges információkat, ráközelít, ha megtalálja, elemzi, majd átugrik egy másik célpontra. Terepfelimerésre, vizuális navigációra persze földi körülmények között is szükség lehet. Vagy akár gyorsan mozgó objektumok követésére is. Ez a demonstráció a robotszempárral való lézeres követést mutatja: akár tucatnyi célpontot azonosít, követ, sőt további pályáját is megjósolja a rendszer. A magyar kutatók kamerája minden bizonnyal nagy jövő előtt áll.