Besenyő támadás és mandinka krónika - egy kötetben

Vágólapra másolva!
A hagyományos iszlám birkózásról, egy isztambuli magyar emigráns könyvgyűjtőről vagy az iráni szaszanida jogrendszerről is olvashatunk abban a tanulmánykötetben, melyet csütörtökön mutattak be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Függőkert című kiadványban fiatal, kelettel foglalkozó kutatók, tudósok írásai kaptak helyet széles tárgykörben. Az említett témákon kívül külön csemegét jelent egy mandinka krónika feldolgozása, illetve az a tanulmány, amely a honfoglalás idején történt besenyő támadást helyezi új megvilágításba.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A távoli kultúrák, így a Közel-Kelet, Ázsia és az iszlám iránti érdeklődés növekedése világjelenség. Míg azonban a média legkülönfélébb szegmensei tele vannak a "Kelet" világához kapcsolódó információkkal, s népszerű kiadványok tucatjai taglalnak "keleti" problémákat, addig a tudomány előtt jóval kevesebb fórum nyílik meg.

Ezen próbál segíteni az Argumentum kiadó gondozásában megjelent, Függőkert című tanulmánykötet, melynek szerkesztői úgy döntöttek, lehetőséget biztosítanak fiatal kutatók, pályakezdő tudósok számára, hogy amúgy más körülmények között nehezen publikálható munkáikat közzé tehessék. A kiadványban mind magyar vonatkozású, mind attól teljesen független témákban olvashatók tanulmányok, az összekötő kapocs közöttük, hogy mind a kelet népeivel, kultúrájával, történelmével foglalkozik.

Besenyő támadás új megvilágításban

Magyar vonatkozásban új megvilágításban olvashatunk a kötetben a honfoglalás történetének egyik fontos mozzanatáról, a besenyő támadásról, illetve arról, miként is vélekedett egy olasz hadmérnök a magyarországi várakról 17. században.

A magyar történelemhez csak közvetettebben, vagy nem kapcsolódó témák is helyet kaptak a könyvben, így az a nyelvtörténeti dolgozat, amely egy nagyon kevesek által beszélt, és nem is oly rég még egyáltalán nem ismert török nyelvet, a haladzsot vizsgálja. De olvasható emellett tanulmány az iszlám világ birkózási hagyományairól is.

Emigráns isztambuli magyar könyvgyűjtő

Nem hagyták ki a szerkesztők a keleti tudománytörténetet feldolgozó munkákat sem a kötetből. A 20. század kiemelkedő orosz etnológusa, Sz. M. Sirokogoroff portréja mellett Szilágyi Dániel, egy 1848-as isztambuli emigráns könyvgyűjtő pályáját ismertető tanulmány tarthat számot érdeklődésre.

A magyar olvasók előtt ismeretlen témák is helyet kaptak a Függőkertben, így az érdeklődők megismerkedhetnek az iráni Szaszanida Birodalom jogrendszerével, vagy az urdú és a hindí nyelv és kultúra viszonyával.

Mandinka krónika

Az tanulmányok között az egyik csemege egy mandinka krónikát feldolgozó írás, amely az afrikai iszlám ismeretlen világába enged betekintést.