Klorofillból rákgyógyszer

Vágólapra másolva!
Az őszi sárguló levelek ihlették ötletre a lipcsei Botanikai Intézet kutatóit: a zöld levelek klorofilltartalmából rákgyógyszert próbálnak meg előállítani.
Vágólapra másolva!

A levelek őszi színváltozásának az az oka, hogy a hőmérsékleti és fényviszonyok változása miatt lebomlik a zöld színanyag. Ekkor a piros és sárga színek válnak láthatóvá - ezeket nyáron a zöld klorofill takarta el.

A zöld növények esetében a klorofillnak életfontosságú szerepe van. Évente 1 milliárd tonnányi zöld festékanyag termelődik világszerte a növényekben. A klorofill-molekula voltaképpen energiacsapda: a beeső napsugarakat fogja fel, és a fényenergiát átalakítja a növény növekedését segítő energiává.

Ám a klorofill egyben romboló mellékhatású anyag, és ez az a tény, ami különösképpen érdekli a kutatókat. A zöld színanyag ugyanis - erős fénybesugárzás hatására - aktivált oxigént termel, ami kémiailag nagyon agresszív anyag. Az aktivált oxigén roncsolja a levelek sejtjeit, sőt akár a cellulózvázat is felbonthatja - mintha savat csepegtettek volna a felületre. Extrém esetben egész levelek pusztulnak el emiatt.

Az aktivált oxigén elpusztíthatja a daganatos sejteket is. A lipcsei kutatók elképzelése szerint a rák elleni kezelésnél arról kell gondoskodni, hogy a beteg szövet megkösse a klorofillt. És ezután fény segítségével elérhető, hogy az oxigén, amely eleve ott van a szövetben, aktivizálódjon. Így elpusztíthatók azok a sejtek, amelyek a klorofill közvetlen közelében vannak.

Hasonló módon védekezik egyébként a növény, ha kártevő támadja meg. A túlélés trükkje, hogy egyszerűen ledobja leveleit. A klorofill-terápia állatkísérletekben már sikeres volt, de a gyógyító célú emberi vizsgálatokra még várni kell.

Delta

mtv, november 9., 12.50