Akadozó műholdrendszer az iraki háborúban

Vágólapra másolva!
A Pentagon korábbi közlései szerint a Szaddám Huszein seregei felett aratott győzelemben kulcsszerepe volt a műholdak útján továbbított képi és egyéb információknak. Fél év elteltével árnyaltabb kép tárul fel a kongresszusi meghallgatásokon - írja a Space News amerikai hetilap.
Vágólapra másolva!

Forrás: EPAA mozgó hadosztályoknak gyakran nélkülözniük kellett a műholdas szolgáltatásokat. A csapatok a haditengerészet "UHF Follow-on" műholdas rendszerét használták, amely azonban gyakran túlterheltté vált, s képtelen volt a taktikai szintű parancsnokok kiszolgálására. A műholdas rendszer helyett hagyományos rádiózásra kényszerültek, de ez csak a látóhatáron belül biztosított összeköttetést. A támadó csapatok parancsnoki posztjain hihetetlen mennyiségű információ állt rendelkezésre, tájékoztatta a kongresszusi albizottságot személyes tapasztalatairól egy tábornok. A fényképfelvételeket és a többi adatot azonban nem tudták gyorsan a csapatokhoz továbbítani. A hírszerzők rendelkezésére állt például egy robotrepülőgép által készített felvétel, amelyen világosan láthatók voltak egy híd iraki védői. A hidat támadó amerikai csapatoknak azonban nem tudták továbbítani a felvételt, mert azoknak nem volt mobil műholdas vevőrendszere.

A katonai vezetők arról tájékoztatták a politikusokat, hogy a helyzet majd javulni fog, mert új távközlési rendszereket vezetnek be ebben az évtizedben. Az "UHF Follow-on" rendszer kiváltása például 2008-ban kezdődik meg. Az új rendszerek szolgálatba állásáig is javítani lehet a jelenlegi rendszerek alkalmazásán. Komoly elemzés tárgya az a javaslat, miszerint beszédhang helyett szöveges üzenetekkel oldanák meg az információcserét. A hang továbbítása nagyobb sávszélességet igényel, mint az ugyanazon információt tartalmazó írott szövegé. Becslések szerint szövegtovábbítással 30-50%-kal kisebb sávszélességre lenne szükség.

A kongresszusi bizottság meghallgatta Daniel Leaf repülőtábornokot, aki a háború alatt Kuvaitban és Irakban a légi hadműveleteket hangolta össze. Szerinte a célpontokra vonatkozó információk megtárgyalásánál a beszédnél hatékonyabb lehet a szöveges eszmecsere. A célpontok megvitatásánál ugyanis gyakran beszélnek egyszerre többen, ez jóval nehezebben követhető, mint a képernyőn egyidőben megjelenő üzenetek. Az írott üzenetek továbbítása azt is lehetővé teszi, hogy későbbi célokra rendelkezésre álljon a célpont megvitatásának teljes anyaga. A beszéd azonban továbbra is az egyetlen megoldás marad, ha a csapatoknak gyorsan kell reagálniuk a helyzetre, és nincs a kezük ügyében számítógépes összeköttetés.

A sávszélességgel való takarékoskodásra az előkészületek során is figyeltek. A műholdas felvételeket winchesterekre írták, így a csapatok magukkal vihették számítógépeikben a fényképgyűjteményt. Adatzsugorítási megoldások szélesebb körű alkalmazását is tervezik.

A Space News egy másik írásban arról számol be, hogy a vártnál kevesebb gondot okozott az eredetileg tervezettnél évekkel korábban bevezetett "Force 21 Battle Command Brigade and Below" (FBCB2) rendszer működtetése. Az FBCB2 rendszer a saját erőkre való tüzelés kizárását szolgálja. A saját erők helyzetét a GPS globális helymeghatározó rendszer adatai, az ellenséges erők helyzetét pedig hírszerzési adatok alapján kezeli. A gyártó cég vezetője szerint a katonák Irakban azért tudták gyorsan használatba venni a rendszert, mert már kellő tapasztalattal bírtak számítógépek és videojátékok kezelésében.

Jéki László