Sörhasúak márpedig nincsenek

Vágólapra másolva!
Bármennyire hihetetlennek hangzik is, a mindenki által ismert sörhas egyszerűen csak legenda, nem létezik - áll a European Journal of Clinical Nutrition című szaklap egyik tanulmányában.
Vágólapra másolva!

A sörhas-probléma körüljárására brit és cseh táplálkozáskutatók a világ legnagyobb sörfogyasztói hírében álló cseheket választották vizsgálataik alanyául. A közel 2000 cseh állampolgáron végzett felmérés során azonban nem találtak összefüggést a rendszeresen fogyasztott sör mennyisége és a has nagysága között.

A brit University College London munkatársa, dr. Martin Bobak és a prágai kollégái 891 férit és 1098 nőt - valamennyien 25-64 évesek - faggattak italozási szokásaikról. A vizsgált személyeket véletlenszerűen választották ki a jelentkezők közül.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak átlagosan heti 3,1 liter, a nők 0,3 liter sört fogyasztottak. A résztvevők között kevesen akadtak, akik komoly alkoholfogyasztónak mondhatók: a férfiak csupán 3 százaléka ivott meg 14 liternél több sört egy héten, s az 1098 nő közül mindössze 5 akadt, aki rendszeresen heti 7 liternél többet fogyasztott volna.

A fölmérésnek egy rövid orvosi vizsgálat is része volt: megmérték a testsúlyt, a csípő és derék arányát, valamint megállapították az alanyok testtömegindexét. Miután világossá vált, mely vizsgált személy küzd túlsúllyal, kiderült, hogy nem mutatható ki összefüggés a sörfogyasztás mértéke és a túlsúlyosság kialakulása között.

A különféle sörök alkohol- és kalóriatartalma

TípusAlkoholtartalom (%-ban, átlagosan, 100 ml-ben)Kalóriatartalom (átlagosan, 100 ml -ben)

Hagyományos

5,0043
Könnyű
4,132 (-27%)
Alkoholmentes
0,317 (-60%)


Széles körben elterjedt nézet, hogy a sörivók általában véve testesebbek és pocakosabbak, mint azok, akik bort vagy égetett szeszt fogyasztanak, illetve mint azok, akik nem fogyasztanak alkoholt. Ha valakin azt látjuk, hogy az évek során méretes pocakot eresztett, és úgy tudjuk róla, hogy nem veti meg a sört, azonnal rámondjuk, hogy sörhasa van. A kifejezetten ezt vizsgáló tanulmány azonban rácáfolni látszik erre a feltételezett összefüggésre. Valószínű tehát, hogy - mint azt egy olasz kutatócsoport állítja - az úgynevezett sörhas kialakulását genetikai hajlamosító tényezők idézik elő, és persze az sem elhanyagolható tény, hogy a sörfogyasztás mellett mennyit és mit eszünk.