Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pöcegödör alapján rekonstruálják Luther gyermekkorát

Vágólapra másolva!
Páratlanul gazdag lelőhely az a pöcegödör, amelyet Luther Márton szülői házánál találtak: immár nem csak fél évezredes ételmaradék-maradványok, hanem gyerekjátékok is előkerülnek belőle.
Vágólapra másolva!

Az 1483 és 1546 között élt Luther Márton nagyon gazdag szülők gyermeke volt - állapították meg német régészek a leletek alapján, amelyeket a szülői ház ötszáz éves emésztőjéből ástak elő. Björn Schlenker elmondta, hogy a pöcegödörben egy barna, agyagból készült golyót is találtak, amelyről nagy bizonyossággal elmondható, hogy a gyermek Luther Márton játéka volt, aki 1484-től 1496-ig Mansfeldben élt.

A régészek találtak egy libacsontból készült öt centiméter hosszú éles hangú sípot is, továbbá - több késmarkolat mellett - egy vasból készült vésőt és egy ásót. Az eddig feltárt leletek között van még tíz darab 8-10 centiméter hosszú varrótű, több rézékszer, és akadtak értékes kancsók, ablaküvegek és agyagból készült konyhaedények is az emésztőben.

A nagy mennyiségű marha-, disznó- és szárnyascsont arra utal, hogy Lutherék nagyon sok húst ettek, amit csak a gazdagabbak engedhettek meg maguknak. Abban az időben különösen a szárnyas került sokba. Találtak halmaradványokat és énekesmadár-koponyacsontokat is. Akkoriban gyakran kerültek az utóbbiak is az asztalra.

A feltárt leletek fahamuba beágyazódva évszázadokon át szárazon maradtak fenn az agyagos talajban.

Luther szüleinek házát 1805-ben lebontották, és csak tavaly találták meg az alapjait. A régészek egyelőre csupán félig tárták fel a kétszer három méteres, egy méter mély pöcegödröt, amelyre júliusban akadtak rá. A helyreállított leleteket jövőre külön kiállításon tekinthetik majd meg az érdeklődők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről