Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Magyar nyertesek a fiatal tudósok versenyén

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Budapesten megrendezett fiatal tudósok versenyén egy magyar versenyző első, egy pedig második helyezést ért el, ketten különdíjban részesültek.
Vágólapra másolva!

A 19 esztendős Németh Gábor a plazma hangszórók hatásfokának növelését célzó pályázatával nyerte el az egyik 5000 eurós (mintegy 1 250 000 forintos) első díjat, míg a gombafajok előfordulásával foglalkozó 18 éves Nagy Lászlóé lett a 3000 eurós (750 000 forint) összegű második díjak egyike - tájékoztatott Závodszky Péter, a szervezőbizottság alelnöke. Szintén első helyezést ért el két német fiatal: a fizika területén kutató Uwe Treske és a biológiai témával pályázó Jana Ivanidze.

A 39 országból érkezett száztíz - 15 és 20 év közötti - ifjú tudós között - számos különdíjjal kísérve - az idén is három első, három második és három harmadik díjat osztottak ki.

Németh Gábor magyar versenyzőtársával, Lukács Manuelával az Európai Szabadalmi Hivatal különdíját is megkapta. A 19 esztendős Lukács Manuela építési elemek összeállítását kutató logisztikai pályázatáért nyerte el a különdíjat.

Az EU Tudomány és Társadalom Programjának részeként évente megrendezett verseny célja, hogy a fiatal tehetségek kibontakoztathassák érdeklődésüket és ösztönzést kapjanak a tudományos pálya választására, továbbá ötleteket cseréljenek - mondta el Achilleas Mitsos, az Európai Bizottság kutatási főigazgatója. A résztvevők a verseny alatt találkozhattak és beszélgethettek Ivar Giaever és Sir Harry Kroto Nobel-díjas tudóssal.

Németh Gábor tervei szerint a kutatói pályán marad, valószínűleg fejlesztőmérnökként dolgozik majd. A plazmaalapú hangsugárzóval - amely nagyságrendekkel jobb minőségben sugároz, mint a hagyományos hangszórók, és nem torzít - három éve foglalkozik, a téma iránt egy publikáció keltette fel érdeklődését. Kutatási területe "az elektronikának igencsak kis része, de természetesen az elektronika minden területe érdekel" - ismertette a fiatal tudós, aki jelenleg a szolnoki Pálfy János Vegyipari és Műszerész Szakközépiskola ötödéves diákja, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatja tanulmányait.

Achilleas Mitsos a verseny résztvevőit köszöntve a társadalom és a tudományos élet jobb, interaktív párbeszédére buzdított, kiemelve: a tudományos kutatás nem csupán hasznos, de rendkívül érdekes és szórakoztató tevékenység is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről