Bush kormánya manipulálja a kutatási eredményeket

Vágólapra másolva!
Amerikai kongresszusi képviselok szerint Bush elnök kormánya politikai célokból manipulálja a tudományos kutatási eredményeket. A bíráló képviselők demokrata pártiak, az elnök republikánus. A Space News c. hetilap elemzése szerint azonban nem csak politikai küzdelemről van szó.
Vágólapra másolva!

Henry A. Waxman kaliforniai képviselő, a ház kormányzati reformbizottságának tagja, 33 oldalas jelentésben foglalta össze eddigi vizsgálataik eredményét ("Politics and Science in the Bush Administration").

A Fehér Ház szerint tisztán pártpolitikáról van szó, mert a kormányzat munkájában, az amerikai nép érdekében, mindig a rendelkezésre álló legjobb tudományos adatokra támaszkodik. A demokraták szerint a politika beavatkozik a tudományba, ami félrevezető elnöki megnyilatkozásokhoz, a kongresszusnak adott pontatlan válaszokhoz, megváltoztatott weboldalakhoz, téves nemzetközi közlésekhez és a szakemberek elnémításához vezetett.

A konkrét példák között említik, hogy az ExxonMobil olajtársaság nyomására nem bízták meg újra R. Watson éghajlatkutatót a klímaváltozással foglalkozó bizottság vezetésével. A kormányzat idei átfogó környezetvédelmi jelentése egy szót sem ejt a globális felmelegedésről. A kormány a szakemberek közti egyetértés, a tudományos konszenzus hiányával magyarázta a téma mellőzését.

A demokraták szerint a Bush kormányzat eltorzította a tervezett rakétavédelmi rendszer megvalósíthatóságáról adott szakvéleményeket. Szakértők szerint a rendszer megvalósíthatatlan, legjobb esetben is csak egy évtizeden belül építhető meg. (A Science c. tudományos hetilap számolt be az Amerikai Fizikus Társaság állásfoglalásáról: "a belátható jövőben az országot még elsőgenerációs, szilárdhajtóanyagú interkontinentális rakétáktól sem lehet a rakéták felszálló ágában megvédeni". A rakéták repülőgépről tervezett lézeres lelövését is lehetlennek tartják. A kormányzat ugyanakkor a következő évben 9,1 milliárd dollárt szán a rendszer kiépítésére.)

Forrás: MTI


Space News

Ford elnöksége alatt az ügynökség az elnök véleményével szemben foglalt állást az autók szennyezőanyag-kibocsátása és a benzin ólomtartalma kérdésében, de Train sohasem érzett kormányzati nyomást álláspontjuk megváltoztatása érdekében. Egy másik szakértő szerint az utóbbi 25 évben egyetlen amerikai kormány sem követelt meg ilyen fokú ideológiai egyetértést, mint a Bush-kormányzat.

Jéki László