HIV-fertőzés közös borotvapengével

Vágólapra másolva!
Az AIDS című folyóirat beszámolója szerint egy ausztrál lány úgy kapta meg a halálos vírust, hogy nővére borotvapengéjét használta lábának szőrtelenítésére.
Vágólapra másolva!
AIDS Journalhttp://www.aidsonline.com/

Egy 16 éves ausztrál lányról véradás során kiderült, hogy HIV-pozitív. A családtagok vizsgálata során 18 éves nővére is fertőzöttnek bizonyult, aki ennek nem volt tudatában. Mivel mindkét lány egy Ausztráliában igen ritka HIV-típust hordoz, igen valószínű, hogy egyikük fertőzte meg a másikat.

A két lány közül még csak az idősebb élt szexuális életet, így feltehetően elsőként ő fertőződött meg. Az orvosok kérdései során kiderült, hogy legnagyobb kockázati tényezőként a lányok közös fürdőszoba-használata jöhet szóba, illetve az, hogy időnként ugyanazokat a pengéket használhatták testszőrzetük borotválására.

A HIV-vírus - amely az AIDS-betegséget alakítja ki - vérrel és egyéb testnedvekkel terjed. Lehetséges, hogy a nővér vére a pengéről átkerült húgának vérébe, amikor az a fertőzött pengével kisebb-nagyobb vágásokat ejtett a bőrén.

A szakemberek nem minősítik "jelentős kockázati tényezőnek" a közös borotvapenge-használatot, ám az eset ismét arra figyelmeztet, milyen különös utakon is terjedhet a vírus. Nem árt tehát az óvatosság e tekintetben sem.

A szakértők jelenlegi véleménye szerint a vírus nem terjed csókolózással és közös WC-ülőke használatával. Ennek ellenére léteznek olyan esetek, amelyeknél a vírus továbbadása nem magyarázható a szokásos utakon (főként szex, fertőzött orvosi eszközök, fertőzött vér, intravénás droghasználat).