Nemibetegség-teszt az Interneten

Vágólapra másolva!
Ha szexuális úton terjedő betegségekről van szó, a férfiak sokkal inkább hajlandók vizsgálat alá vetni magukat, ha annak eredményéről az interneten tájékozódhatnak - derült ki egy tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A svéd tanulmány során ezer, 22 éves férfinak postáztak ki vizelettartó tégelyt, s a kísérő levélben arra kérték őket, azt megtöltve küldjék vissza, hogy megvizsgálhassák, hordozza-e az illető a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, a chlamydia baktériumát. A levél mellé kérdőívet csatoltak. Az eljárás a későbbiek során is megőrizte személytelenségét: a teszteredményekről nem kellett személyesen szakorvosnál érdeklődni, elég volt rámenni az internet megadott weblapjára, s a levélben megkapott egyedi kóddal rákeresni az eredményre.

A chlamydia nőknél 80, férfiaknál 50 százalékban tünetmentes, tehát nem okoz semmilyen panaszt, ami nem jelenti azt, hogy a tünetmentes hordozók ne fertőznének. Ez a tény is közrejátszhat abban, hogy a chlamydia a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. A világon 400 millió fertőzöttet tartanak nyilván és évente 90 millió új fertőzöttet regisztrálnak. Európában évente 3 millió új beteget észlelnek. Magyarországon a lakosság 30 százalékának fertőzöttségéről tudunk, ez azonban nem megbízható adat, mert hazánkban nincs rutinszerű szűrés.

Ha nem észlelik és kezelik idejében, a fertőzés méhnyálkahártya gyulladást, húgycsőgyulladást, petevezeték-gyulladást okozhat, ami a termékenység csökkenéséhez, sőt meddőséghez vezethet.

A svédországi Umea Egyetem orvosi karának kutatói olyan megoldásokat kerestek, amelyekkel több fiatal férfit lehet rávenni, hogy vegyen részt a szűrésben. Így merült fel a gondolat: könnyítene a helyzeten, ha a teszt során nem kellene az orvossal személyesen találkozni.

A vizsgálatban érintett 1000 férfiból majd 400 küldte vissza a mintát, és keresett rá az interneten az eredményre, ami jóval fölötte áll a korábban elvégzett chlamydia-szűrések során tapasztalt részvételi hajlandóságnak.

Ami a kutatás eredményét illeti, a beküldött minták 1,1%-ánál derült fény fertőzésre, s ezek többsége azonnal orvoshoz fordult. Az ötlet tehát rendkívül sikeresnek bizonyult, ám fölmerül a kérdés, az internettel nem rendelkező lakosság milyen úton vehet részt az ilyen "táv-vizsgálatokban".