Ízelítő a Delta augusztus 31-i adásából

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Legális kukucskálás - webkamerák a biztonság szolgálatában
A térfigyelő rendszerek hatékonyabb működtetését teszi lehetővé az internet alapú rendszer. A zárt láncú hálózatoknál sokkal több kamerát kezel és a végrehajtható keresések és más műveletek száma is sokszorosa a hagyományos technológiának. Az Internet alapú video-hálózatot magyar fejlesztők dolgozták ki.

Virtuális emberek
Az egyre tökéletesedő szimulációs technológiák eredményeként "virtuális emberrel" kísérleteznek a lausanne-i egyetemen. A számítógépen létező alakok gesztusai, mimikájuk megdöbbentően hasonlít a valódi emberekéhez, s már bizonyos párbeszédre is képesek kezelőjükkel. Különösen olyan helyzetekben jósolnak nagy jövőt a virtuális embereknek, mint az interaktív tanulás, vagy a nehezen megrendezhető szituációk modellezése.

Műtét, szike nélkül
A magzati diagnosztikában, az epe- és vesekövek eltávolításában már régóta alkalmazzák az ultrahangot. A bécsi egyetemi klinikán vesegadanat eltávolítására is bevetették az ultrahangot, - a kezdeti eredmények szerint sikerrel. A szike nélküli műtét, az ultrahangos sejtroncsolás elpusztítja a daganatsejteket, de kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a hagyományos operáció.

Rongyos ludak Debrecenben
A fodros tollú magyar lúd - erdélyi elnevezése alapján - a rongyos lúd sajátos tollazata vélhetően egy mutáció eredményeként jött létre az 1800-as évek végén. A sajátosan csavarodott tollú lúdfajta mintegy 2000 fős állományának genetikai vizsgálatát kezdték meg a Debreceni Egyetemen. A Nemzeti Kutatás-Fejlesztési Program keretében e ritka magyar lúdfajta megmentésére vállalkoztak a kutatók.