Hőség: drámai a halálos áldozatok száma Franciaországban

Vágólapra másolva!
A francia egészségügyi miniszter augusztus 29-én, pénteken elhangzott bejelentése szerint az idei kánikula napjaiban, augusztus 1. és 15. között 11 435 halálesetet regisztráltak az országban. A rendkívüli hőségben elhunytak számáról a kormány első ízben tett közzé hivatalos jelentést.
Vágólapra másolva!

Jean-Francois Mattei, az egészségügyi tárca vezetője párizsi sajtóértekezletén közölte, hogy a nyilvánosságra hozott adatok az országos egészségügyi felügyelet intézetétől (InVs) származnak, és továbbra is csak ideiglenes becslésnek tekinthetők. A kánikulával közvetlen oksági viszonyba hozható elhalálozások pontos mérlege várhatóan szeptember végére készül el.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A kéthetes tartós hőség a francia lakosság legidősebb korosztályából szedte áldozatai túlnyomó többségét. "A kánikula miatt történt emberi tragédia társadalmunk legsérülékenyebb tagjait sújtotta, ez valamennyiünket egyenként és közösségünk egészét egyaránt érinti" - jelentette ki Mattei, részvétéről biztosítva az elhunytak hozzátartozóit.

Az első hivatalos, bár továbbra is csak részleges veszteségmérleg erősen valószínűsíti a temetkezési vállalatok és a mentőszolgálatok számításai alapján korábban nyilvánosságra került becsléseket, amelyek valóságos nemzeti katasztrófáról tudósítottak, jóval azelőtt, hogy a kormány felismerte volna, kivételesen súlyos helyzetről van szó.

A hőség áldozatainak száma egy 9,2 erősségű földrengés okozta pusztítás mértékével mérhető - vélekedett Lucien Abenhaim, az egészségügyi minisztérium volt főigazgatója. Abenhaim augusztus közepén lemondott tisztéről, miután Mattei miniszter azzal próbálta mentegetni a kormány addigi tétlenségét, hogy az egészségügyi tárca nem rendelkezett információkkal a humanitárius katasztrófa nagyságáról.

A PFG temetkezési vállalat augusztus 20-án közzétett jelentésében 10 400-ra becsülte a hónap első három hetében elhunytak számát. Saját adatait országos léptékre kivetítve csütörtöki prognózisában azt jósolta, hogy a hónap végéig 13 600 fővel több lesz az elhunytak száma, mint 2002 augusztusában volt.

Az egészségügyi intézmények illetékesei szerint a kánikula utóhatásai még mindig érvényesülnek, számos idős ember szervezete jóval a hőség elmúltával mondta fel a szolgálatot a kánikula napjaiban elszenvedett rendkívüli fizikai igénybevétel következtében.